Zijad Ljevaković

Zijad-ef. Ljevaković rođen je 1952. godine u Trepču, općina Tešanj, gdje 1967. godine završava osnovnu školu. Svršenikom Gazi Husrev-begove medrese postaje školske 1971/1972. godine. Diplomirao je 1977. godine na Fakultetu za arapski jezik i islamske studije na Univerzitetu Kar Junus u Bengaziju.

U periodu od 1980. pa do 1987. godine obavljao je poslove vjersko-prosvjetnog referenta u Prijedoru, Travniku i Starješinstvu Islamske zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju. Bio je član Rijaseta Islamske zajednice, član predsjedništva Udruženja Ilmijje u tri saziva, a u dva saziva potpredsjednik Udruženja.

Ratne godine proveo je kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine u kojoj mu je dodijeljen čin pukovnika. Dobitnik je ratnog priznanja „Srebreni štit“ za izrazite zasluge u odbrani Bosne i Hercegovine. U Gazi Husrev-begovoj medresi radio je kao profesor tefsira i ahlaka, a na njezinom čelu, na poziciji direktora, bio je u periodu od 1999. do 2015. godine.

Autor je udžbenika iz tefsira za treći i četvrti razred medrese, te priređivač Izbora tekstova iz ahlaka za drugi razred medrese. Objavio je više stručnih radova iz tefsira i drugih islamskih nauka u glasilima Islamske zajednice. Učesnik je brojnih domaćih i međunarodnih konferencija, tribina i okruglih stolova.