Misija Fondacije

Istraživačkim radom i saradnjom sa srodnim institucijama želimo doprinositi boljem poznavanju i potpunijem razumijevanju stvarnosti Bosne i Hercegovine, sigurnosti i unapređenju životnih uvjeta njenih naroda i građana, očuvanju i afirmaciji njenih prirodnih i kulturno-historijskih dobara.

S tim ciljem ćemo podsticati lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom. Posebno ćemo nastojati da doprinosimo bošnjačkoj samospoznaji i spoznaji drugih o Bošnjacima kao autohtonom evropskom muslimanskom narodu, oslanjajući se na očuvanje i promociju intelektualne ostavštine Alije Izetbegovića kao evropskog muslimanskog mislioca i prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Bosne i Hercegovine.

Fondacija će podržavati autentično tumačenje života i djela Alije Izetbegovića, djelujući kao vjerodostojan i cjelovit baštinik njegovog nasljeđa – njegove vizije multikulturalnosti i suživota, vjere u slobodu i ljudska prava, i privrženosti idealima socijalne pravde, jednakosti i napretka.