Organizovana večera dobrodošlice u Istanbulu za učesnike BHPP obuke u IT sektoru

BHPP projekat obuke na radnom mjestu u IT sektoru u Istanbulu ušao je u svoju drugu fazu. 18 odabranih učesnika programa otputovalo je u Istanbul gdje su ih dočekali uposlenici BIGMEV-a.

U nedjelju, 9. oktobra 2022. godine, u Istanbulu je organizovana večera dobrodošlice i upoznavanje sa mentorima koji će pratiti i usmjeravati obuku i stručni razvoj učesnika programa.

Tom prilikom prisutnima su se obratili Hakan Yurdakul, član Predsjedničkog savjeta za ekonomsku politiku, Adis Alagić, ambasador BiH u Ankari, Šekib Avdagić, predsjednik Privredne komore Istanbula, i Muzaffer Cilek, predsjednik BIGMEV-a i član Upravnog odbora Fondacije “Alija Izetbegović”.

Turske IT kompanije u kojima će učesnici godinu dana raditi i sticati praktično iskustvo su: SofttechINTERTECHMikro Yazılım A.Ş.Trendyol GroupAgito Software & ConsultingEnoctaKuveyt Türk Katılım Bankası.

Kompanije-sponzori koje su finansijski podržale ovaj projekat su sljedeće: Sunar GrupDimes A.Ş.İşbir HoldingAdore Furniture IndustryKilim Mobilya A.Ş.Uludağ İçecekSekiza Teknoloji ve HavacılıkTURBOARDNURUSFLO Mağazacılık.

Program razvoja ljudskih resursa IT sektora u Bosni i Hercegovini je pokrenut kao zajednički projekat BIGMEVa i Fondacije “Alija Izetbegović” za podršku ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i realizira se u partnerstvu sa Istanbul Ticaret University International University of Sarajevo. Nakon jednogodišnje obuke u turskim kompanijama, učesnici će biti obavezni raditi sljedeće dvije godine za bosanskohercegovačke firme.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share