Uspješno realizirana prva ljetna škola u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović” za djecu Srebrenice

Fondacija „Alija Izetbegović” u saradnji sa UG „Djeca Srebrenice – Nove generacije“ i uz podršku BH Telecoma uspješno je realizirala prvu ljetnu školu za djecu iz Srebrenice na temu historije i identiteta.

Fondacija „Alija Izetbegović“ u okviru svoje misije i ciljeva teži, između ostalog, unapređivati zavičajni identitet posebno među mlađim generacijama, te je u periodu od 24. do 26. avgusta 2021. godine uspješno realizirala ljetnu školu za učenike 8. i 9. razreda sa područja Srebrenice.

Učenici su, uz pratnju nastavnica Melihe Herić i Sabahete Suljić tokom ova tri dana boravka u Sarajevu izučavali historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, bosanski jezik i život Alije Izetbegovića.

Obišli su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Tunel spasa, Fondaciju „Alija Izetbegović“, BZK „Preporod“ i Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu, Prvu bošnjačku gimnaziju, Vijećnicu, Muzej Sarajevskog atentata, te prošetali jezgrom grada i Baščaršijom i vidjeli raznovrsne vjerske i kulturne spomenike koji se tu nalaze.

U sklopu edukativnog dijela programa, učenici su poslušali veoma interesantna predavanja o historiji Bosne i Hercegovine, bosanskom jeziku i književnosti, i životu i djelu Alije Izetbegovića. Predavanja su održali Hajrudin Mešić, prof. historije, prof. dr. Almedina Čengić, i gosp. Faris Nanić.

Učenici su u okviru programa ljetne škole imali priliku uživati i u različitim zabavnim i opuštajućim aktivnostima, pa su obišli Sarajevo City Centar, pogledali 3D projekciju Disney-evog filma, provozali se Trebevičkom žičarom, prošetali Trebevićem, pogledali panoramu Sarajeva i odmorili uz ručak u prelijepom ambijentu hotela Pino.

Ljetna škola okončana je posjetom mezarju “Kovači” gdje je proučena fatiha svim šehidima Bosne i Hercegovine i predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Nadamo se da je ova ljetna škola bila lijepo i poučno iskustvo za učenice i učenike iz Srebrenice i da će sa sobom ponijeti najbolje uspomene i osjećaj ponosa što žive u Bosni i Hercegovini, zemlji bogate historije i kulture.

Ovo je prva u nizu ljetnih škola koje Fondacija planira da organizuje za učenike sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, ali i omladinu iz bosanskohercegovačke dijaspore, kada se stvore uslovi za takvu vrstu projekta.

Projekat je realiziran uz podršku BH Telecoma, a u saradnji sa Udruženjem „Djeca Srebrenice – Nove generacije“.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share