Uspješno realizirana Ljetna škola za omladinu iz država regiona i dijaspore 2023. u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović” 

U periodu od 17. do 24. jula 2023. godine, Fondacija „Alija Izetbegović“ je u okviru projekta „Saradnja sa dijasporom“, organizovala prvu Ljetnu školu za omladinu iz država regiona i dijaspore. U školi su učestvovali mladi od 17 do 23 godine života, iz Švedske, Danske, Austrije, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Projekat je realiziran pod pokroviteljstvom reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, i uz podršku kompanije BH Telecom d.d.

Cilj Ljetne škole je upoznavanje historije i kulture Bosne i Hercegovine i života i intelektualnog naslijeđa Alije Izetbegovića, dok su specifični ciljevi jačanje identiteta, umrežavanje mladih i njihova buduća saradnja i djelovanje sa ciljem napretka države Bosne i Hercegovine. Program škole je bio raznovrstan i podrazumijevao je niz edukativnih aktivnosti, posjeta, druženja i izleta u druge gradove Bosne i Hercegovine.

Prvog dana Ljetne škole 2023, učesnici su se smjestili u moderni Studentski centar IZ u BiH u Sarajevu, te su posjetili Fondaciju “Alija Izetbegović”, gdje su porazgovarali sa Sabinom Berberović, jednom od osnivača Fondacije i kćerkom Alije Izetbegovića i saznali više o radu Fondacije. Nakon toga su uživali u šetnji centrom i starim dijelom Sarajeva uz pratnju vodiča i vidjeli brojne historijske, kulturne i vjerske spomenike koji krase Grad.

Drugog dana Ljetne škole 2023, učesnici su imali priliku poslušati odlična predavanja: prvo o historiji Bosne i Hercegovine koje je održao mr. Admir Lisica, a zatim i o bosanskom jeziku koje je održala profesorica Leila Hamzagić-Kovačević. Tokom oba predavanja povela se interesantna diskusija u kojoj su učestvovali polaznici Ljetne škole.

Nakon predavaja, mladi su posjetili Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine uz pratnju kustosa, te pogledali njihove trajne i nove postavke. Nakon aktivnog dana, učesnici su ručali i opustili se u Sarajevo City Centru.

Treći dan Ljetne škole 2023. bio je rezervisan za cjelodnevni izlet, tokom kojeg su mladi uživali u historijskim i prirodnim ljepotama Jajca i Travnika, a po povratku su posjetili i Šehidsko spomen-obilježje u Ahmićima.

Četvrtog dana Ljetne škole učesnici su pogledali prezentaciju o životu i radu predsjednika Alije Izetbegovića, te su uz pratnju kustosa posjetili JU Muzej “Alija Izetbegović” i Muzej heroja oslobodilačkog rata pri JU Fond memorijala KS.

Nakon što su proučili dovu na mezaru rahmetli Alije Izetbegovića, zaputili su se niz Kovače u Morića-han u posjetu Udruženju “Mladi muslimani” gdje ih je dočekao predsjednik Edhem Bakšić.

Po obilasku prelijepe sarajevske Vijećnice, ostalo je taman dovoljno slobodnog vremena da ručaju u poznatoj sarajevskoj aščinici i da se druže i uživaju u ljetnoj atmosferi na ulicama Sarajeva.

Avanture i odmaranje uz rijeke Neretvu i Bunu u prelijepoj Hercegovini bili su rezervisani za peti dan Ljetne škole 2023. u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović”.

Tokom cjelodnevnog izleta, učesnici su popili kahvu i prošetali Konjicom, obišli Tekiju u Blagaju i počastili se ručkom uz hladnu rijeku Bunu, a zatim se zaputili prema Mostaru u kojem su obišli stari dio grada, dok su neki uživali i u vožnji čamcem po Neretvi.

Šesti i sedmi, posljednji, dan Ljetne škole 2023. u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović”, učesnici su nakon obilaska Tunela spasa u Sarajevu, proveli na istoku Bosne i Hercegovine, a prespavali su u “Potočari Hanu” u Srebrenici.

U Hanu je u subotu organizovano druženje učesnika sa majkama Srebrenice, prosvjetnim radnicima i omladinom Srebrenice, a tada su imali i priliku poslušati potresnu životnu priču Nedžada Avdića koji je preživio streljanje u Pilici. U nedjelju su obišli Memorijalni centar Srebrenica-Potočari u pratnji kustosa.

Tokom boravka u istočnoj Bosni zaputili su se i do Kušlat džamije, Diviča i Guber-vrela, te se uvjerili u veliko historijsko i prirodno bogatstvo ovog područja.

Po povratku u Sarajevo, održano je završno i pozdravno druženje tokom kojeg su sumirani mnogobrojni utisci iz posljednjih sedam dana, čime je ovogodišnja Ljetna škola zvanično završena.

Fondacija izražava posebno zadovoljstvo što je ovaj projekat uspješno realiziran i što su učesnici mnogo toga vidjeli i naučili, a posebno zbog prijateljstava koja su uspostavljena između učesnika iz različitih država.

Vjerujemo u vrijednost ovog projekta i nadamo se njegovoj realizaciji i naredne godine!

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share