Uspostavljena saradnja Fondacije “Alija Izetbegović” sa Udruženjem generala Bosne i Hercegovine

28. oktobra 2021. godine, u prostorijama Fondacije „Alija Izetbegović“ upriličen je prijem za delegaciju Udruženja generala Bosne i Hercegovine. Delegaciju su ispred Fondacije dočekali članovi Upravnog odbora Faris Nanić, Zijad Ljevaković i Fikret Muslimović, generalni sekretar Muhamed Mulahmetović i sekretar Esma Zlatar. Delegaciju Udruženja generala Bosne i Hercegovine činili su generali u penziji Rizvo Pleh, predsjednik Udruženja, Sulejman Vranj, zamjenik predsjednika i Džemal Merdan, član, kao i Sadik Klinić, generalni sekretar Udruženja.

Faris Nanić izrazio je dobrodošlicu gostima i upoznao ih sa misijom i ciljevima Fondacije, dok su Zijad Ljevaković i Fikret Muslimović naglasili značaj saradnje Fondacije i Udruženja i potrebe da ona bude što konkretnija i uspješnija. Svi su posebno istakli svoju zahvalnost generalima na njihovom djelovanju u odbrani tokom oružane agresije na BiH ’92 – ‘95, doprinosu uspostavi Armije Republike Bosne i Hercegovine i njenoj časnoj borbi u odbrani države.

Predsjednik Udruženja generala Bosne i Hercegovine Rizvo Pleh izrazio je zadovoljstvo što delegacija ima priliku posjetiti Fondaciju i upoznati se sa njenim radom, te je ustvrdio da su obje organizacije istog usmjerenja kada je država u pitanju i da će djelovati zajedno na afirmaciji principa cjelovite i multietničke Bosne i Hercegovine za koju smo podnijeli velike žrtve u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, a za koju se posebno zalagao i Vrhovni komandant i Predsjednik, Alija Izetbegović.

Generali Sulejman Vranj, Džemal Merdan i generalni sekretar Sadik Klinić naveli su programske ciljeve Udruženja poput razvijanja tradicije antifašizma i afirmacije građanskog društva u Bosni i Hercegovini, ali i podizanja svijesti o civilizacijskim vrijednostima Bosne i Hercegovine i njegovanja sjećanja na odbrambeno-oslobodilački rat i poginule i preminule generale Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Posebno je istaknuto da i u ovim teškim momentima punih iskušenja za državu Bosnu i Hercegovinu, generali, uz sve ostale probosanskohercegovačke snage, i dalje stoje na braniku svoje domovine.

Ovom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji između Fondacije i Udruženja, te izražena želja i spremnost za budućom realizacijom zajedničkih projekata.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share