Održana svečana promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića”

Promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, u izdanju Fondacije “Alija Izetbegović”, održana je 25.  novembra 2021. godine u sarajevskoj Vijećnici.

Predgovor za knjigu napisao je akademik Ferid Muhić, a recenzije emeritus prof. dr. Enes Pelidija, van. prof. dr. Admir Mulaosmanović i Edhem Bičakčić. Urednik knjige i autor pogovora je Faris Nanić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije.

Knjiga obrađuje prvu (1946) i drugu (1983) robiju Alije Izetbegovića. Sastoji se iz četiri dijela: 1. “Sloboda i nesloboda u životu i mišljenju Alije Izetbegovića”, 2. “Pokušaji osnivanja organizacije ‘Mladi muslimani’ i progon Alije Izetbegovića (1946-1949), 3. “Sudbina Alije Izetbegovića i ostalih optuženih u ‘Sarajevskom procesu’ 1983. godine”, 4. “Pisma Lejle, Sabine i Bakira ocu Aliji Izetbegoviću u fočanskom zatvoru”.

Promocija je održana na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, ali i dan kada je Alija Izetbegović obaviješten da se oslobađa daljeg izdržavanja zatvorske kazne nakon montiranog Sarajevskog procesa iz 1983. godine.

Promotori knjige bili su:

  • dr. sci. Latinka Perović
  • Stjepan Mesić
  • Edhem Bičakčić
  • Faris Nanić

Moderator promocije bio je Tarik Dautović. Svečana promocija realizirana je u skladu sa epidemiološkim mjerama, a prisustvovali su joj visoki bosanskohercegovački zvaničnici, pripadnici diplomatskog kora i mnogobrojni prijatelji Fondacije.

Fondacija “Alija Izetbegović” izražava posebnu zahvalnost gradonačelnici Grada Sarajeva, doc. dr. Benjamini Karić, i gradskoj Upravi, na podršci realizaciji promocije.

Video obraćanje dr. sci. Latinke Perović možete pogledati na YouTube stranici Fondacije, a kompletan snimak svečane promocije na Facebook stranici Fondacije @fondacija.alijaizetbegovic.

“Konačno, želim da učinim i jedno izvinjenje. Moje hapšenje, pretresi stana, duga i neizvjesna istraga, ovo suđenje, klevete u štampi bez priziva i prava na odgovor, presuda i sve što slijedi za njom, nanijeli su bol i neprilike ljudima koje volim i koji mene vole. Mislim tu, prije svega, na svoju ženu i djecu. Sa ovog mjesta, ja ih molim da mi oproste.”

Iz završne riječi Alije Izetbegovića pred Sudom, 16. 08. 1983. godine

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share