Şule Akar, supruga ministra odbrane Republike Turske, posjetila Fondaciju “Alija Izetbegović”

U ponedjeljak, 27. decembra 2021. godine, Şule Akar, supruga ministra odbrane Republike Turske, posjetila je Fondaciju “Alija Izetbegović”. U pratnji gđe Akar bile su Vesna Podžić, supruga ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Amira Mašović, supruga načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, Aslı Girgin, supruga ambasadora Republike Turske u BiH i Fatoş Tatar, supruga vojnog atašea Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

U prostorijama Fondacije gošće su dočekali Sabina Berberović, kćerka Alije Izetbegovića i jedan od osnivača Fondacije, Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar Fondacije, i Esma Zlatar, sekretar Fondacije.

U ugodnoj atmosferi u spomen-sobi Alije Izetbegovića, Sabina Berberović upoznala je gošće o razlozima osnivanja Fondacije “Alija Izetbegović”, njenoj misiji, kao i najvažnijim projektima Fondacije. Gđa Berberović se prisjetila i određenih momenata iz privatnog života rahmetli oca, Alije Izetbegovića, kao i principa za koje se zalagao, poput slobode, tolerancije i cjelovite i demokratske države Bosne i Hercegovine. 

Gđa Akar izrazila je posebnu radost i čast što je u prilici posjetiti kuću u kojoj je živio Alija Izetbegović, kao i upoznati se sa radom Fondacije koja nosi njegovo ime. Istakla je svoje mišljenje da je Izetbegović bio posebna ličnost i da je značajan rad Fondacije na tome da održi sjećanje na njegov život i rad.

Gđa Berberović uručila je gđi Akar fotomonografiju Alije Izetbegovića na turskom jeziku sa ličnom posvetom, a drugim članicama delegacije knjigu izabranih ilustrovanih citata Alije Izetbegovića na turskom jeziku, kao i prvu knjigu koju je nedavno izdala Fondacija, pod nazivom “Robije Alije Izetbegovića”.

Uz želje za uspješan i plodonosan nastavak rada Fondacije, gđa Şule Akar se zahvalila na prijemu i ugodnom druženju, te pozvala gđu Sabinu Berberović u posjetu Republici Turskoj.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share