Čestitamo Vam 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Toga dana 1943. godine održano je Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH) u Mrkonjić Gradu. To je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, a njenim aktima je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zbratimljena zajednica koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i hrvatska i muslimanska.

Borbu protiv fašizma, jednoumlja i isključivosti svake vrste nastavio je Alija Izetbegović, vodeći Bosnu i Hercegovinu tokom teških 90-tih godina prošlog stoljeća i boreći se, zajedno sa patriotima, za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu u kojoj niko neće biti progonjen zbog vjere, nacije i političkog uvjerenja.

Čestitajući Dan državnosti BiH poratne 1996. godine, Alija Izetbegović je poručio: “Svi treba da se upitamo šta smo učinili i šta činimo da ova zemlja bude jača, bolja i po mjeri svih njenih građana.”

Temelji naše države su tu, ali je na nama da osiguramo da se ona razvija i napreduje.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share