Saopštenje povodom učestalih neistinitih navoda o Aliji Izetbegoviću

27. 9. 2023.

Fondacija „Alija Izetbegović“ snažno odbacuje neistinite, paušalne i zlonamjerne navode pojedinaca o Aliji Izetbegoviću koji se kontinuirano, a u posljednje vrijeme sa učestalošću, plasiraju u javni medijski prostor.

Razlozi zbog kojih dolazi do intenziviranja napada na ličnost i rad Alije Izetbegovića, prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, su višestruki. Dok jedni u narušavanju ugleda i integriteta Alije Izetbegovića i njegovog djelovanja tokom najtežeg perioda za Bosnu i Hercegovinu vide način da, u skladu sa svojom dugogodišnom strategijom, oslabe bošnjački narod, dovedu do pojave sumnje i malodušnosti, poljuljaju stub stabilnosti Bosne i Hercegovine i uzrokuju rast nepovjerenja i razjedinjenosti među njenim narodima i građanima, drugi to čine iz čisto sebičnih i uskointeresnih razloga.

Ni jedni ni drugi ne djeluju konstruktivno, već truju javni prostor. Stanovništvu Bosne i Hercegovine, posebno mladima, ponestaje entuzijazma i nade u mogućnost prosperitetne budućnosti za zemlju i jedini put vide u odlasku.

Alija Izetbegović se uvijek zalagao za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih naroda i građana, u kojoj „niko neće biti progonjen zbog vjere, nacije i političkog uvjerenja“.

„Konceptu jednonacionalnih, jednovjerskih i jednostranačkih paradržava – kažem to u množini – mi suprotstavljamo naš koncept slobodne i demokratske Bosne. Mržnji i netrpeljivosti mi suprotstavljamo demokratiju i toleranciju,“ poručio je tokom obraćanja za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine,  1. marta 1995. godine.

Od svojih saradnika Alija Izetbegović zahtijevao je predan i pošten rad, zalagao se za socijalnu pravdu i zaštitu najranjivijih kategorija društva, podsticao ulaganje u obrazovanje, osnaživanje privrede i obnovu države nakon teških razaranja. Tokom svoga rada, pogotovo kada je trebalo donositi važne odluke, savjetovao se sa stručnim osobama različitih profila, a u pregovorima o sudbini Bosne i Hercegovine uvijek su učestvovali istaknuti pripadnici različitih naroda i građana.

Stoga pozivamo javnost da sa oprezom pristupa senzacionalističkim navodima u medijima i da se putem pouzdanih i nepristrasnih izvora, analizom govora, intervjua i postupaka Alije Izetbegovića, upozna sa principima za koje se zalagao, kao i njegovim naporima da u najtežim trenucima osigura da nam našu domovinu ne rasparčaju unutrašnje i vanjske sile egoizma i isključivosti.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share