Saopštenje povodom eksplozije nasilja na Bliskom istoku

18. oktobar 2023.

Fondacija “Alija Izetbegović” izražava veliku zabrinutost i bol povodom eksplozije zastrašujućeg nasilja koje je zahvatilo Bliski istok, a posebno Pojas Gaze, i žali za nevinim civilnim žrtvama na obje strane konflikta. Osuđujemo sve oblike terorizma, bilo da su počinjeni od strane pojedinaca, grupa ili država.

Ovaj sukob tinja već decenijama i ima potencijal da preraste u regionalni konflikt, ali i ima bolne reperkusije po cijeli svijet, zaoštravajući odnose među ljudima različitog porijekla, sa nezamislivim posljedicama koje možemo posvjedočiti već sad.

Konstatujemo da se status quo i decenijska okupacija palestinskog naroda više ne mogu tolerisati. Ubijanje, onemogućavanje slobodnog kretanja, ekonomska blokada, uskraćivanje vode, hrane, struje, goriva, a samim tim i dostojanstva i bilo kakvog osjećaja progresa palestinskom narodu od strane izraelske države je nepodnošljivo, nije u skladu sa međunarodnim pravom i neće u konačnici riješiti sukob.

Trećina ubijenih civila do sada u Gazi, koji se broje u hiljadama, su djeca, i to ne može biti način na koji jedna država, koja za sebe kaže da je demokratska, savremena, napredna i da poštuje ljudska prava, odlučuje da za svoje vlastito stanovništvo osigura mir. Sigurnost vlastitog stanovništva ne može se postići ugnjetavanjem drugoga, uz protucivilizacijske pokušaje nasilnog izmiještanja čitave populacije pod krinkom humanitarnog djelovanja.

Bojimo se da, svjedočeći nepravdu i patnju koju sada prolazi palestinski narod, u Palestini, ali i širom arapskih zemalja i cijeloga svijeta, odrastaju generacije koje gube vjeru i nadu u svjetsku i ljudsku pravdu, u nepristrasnost moćnih zemalja svijeta, a to može dovesti samo do spirale nasilja u budućnosti.

Stoga urgiramo da se ubijanje odmah zaustavi, da međunarodne organizacije, snažne države svijeta, uključujući arapske i muslimanske države, ali i svi miroljubivi ljudi svijeta dignu svoj glas, ulože sve svoje napore i urade sve što je u njihovoj moći da se zaustavi patnja nedužnih i da se konačno pronađe pravedno rješenje za palestinsko pitanje.

UPRAVNI ODBOR FONDACIJE “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share