Saopćenje povodom izraelskog nasilja nad Palestincima

11.5.2021.

Fondacija „Alija Izetbegović” pridružuje se važnim svjetskim akterima u osudi nasilnog i bespravnog postupanja izraelskih državnih organa i policije prema Palestincima.

Primjena sile u lišavanju Palestinaca prava na mirne proteste i iskazivanje neslaganja s politikom maskirane aneksije dijelova palestinske teritorije koju Izrael provodi na okupiranoj Zapadnoj Obali i u Istočnom Jerusalimu, predstavlja eklatantno kršenje važećih normi ljudskih prava, međunarodnog prava i akata Ujedinjenih nacija. To se sve čini naočigled svjetske javnosti i, nažalost, nekažnjeno.

Većina stanovnika Bosne i Hercegovine osjećaju svu težinu nepravde i nasilja kojima su izloženi Palestinci u Kudsu i širom okupiranih teritorija. Koncept otimanja zemlje i protjerivanja drugog i drugačijeg kako bi se proširile etnički očišćene teritorije, u Bosni i Hercegovini je provođen na najsvirepiji način, kao surova negacija pravde i prava, ali i humanog stava čitavog miroljubivog svijeta.

Stoga se u potpunosti solidariziramo sa Palestincima i njihovom borbom za svoja osnovna ljudska prava i slobode i tražimo da se nasilje nad Palestincima zaustavi.

FONDACIJA „ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share