Uspješno realizirana ljetna škola u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović” za djecu Nove Kasabe i Bosanskog Novog

Fondacija „Alija Izetbegović“ u okviru svoje misije i ciljeva teži, između ostalog, unapređivati zavičajni identitet posebno među mlađim generacijama, te je u periodu od 23. do 25. avgusta 2022. godine uspješno realizirala ljetnu školu za učenike iz Nove Kasabe i Bosanskog Novog, a u saradnji sa udruženjem “Ruku na srce”. 

Učenici su, uz pratnju učiteljice Nizame Sejmenović i Emira ef. Nuhića tokom ova tri dana boravka u Sarajevu izučavali historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, bosanski jezik i život Alije Izetbegovića.

Obišli su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Tunel spasa, Muzej “Alija Izetbegović”, Prvu bošnjačku gimnaziju, Vijećnicu, te prošetali jezgrom grada i Baščaršijom i upoznali se sa brojnim vjerskim i kulturnim spomenicima koji se tu nalaze. Posjetili su i mezarje “Kovači” i tu su proučili fatihu svim šehidima Bosne i Hercegovine i predsjedniku Aliji Izetbegoviću. Poseban prijem organizovan je u prostorijama Fondacije “Alija Izetbegović”, gdje su gosti saznali nešto više o misiji i aktivnostima Fondacije.

U sklopu edukativnog dijela programa, učenici su poslušali predavanja i razgovarali o historiji Bosne i Hercegovine i bosanskom jeziku sa profesorima Hajrudinom Mešićem i Leilom Hamzagić-Kovačević.

Učenici su u okviru programa ljetne škole imali priliku uživati i u različitim zabavnim i opuštajućim aktivnostima, pa su obišli Sarajevo City Centar, pogledali 3D filmsku projekciju, provozali se Trebevičkom žičarom, te prošetali Trebevićem i pogledali panoramu Sarajeva. Drugog dana ljetne škole organizovano je i druženje sa volonterima udruženja “Ruku na srce” uz pizze i sokove.

Posebna je čast i zadovoljstvo za Fondaciju bilo upoznati mlade goste iz Nove Kasabe i Bosanskog Novog, kao i njihove učitelje, uspostaviti nova poznanstva i lijepe uspomene, te se nadamo da je ovo samo početak našeg budućeg prijateljstva i saradnje. 

Fondacija “Alija Izetbegović” izražava zahvalnost volonterima udruženja “Ruku na srce” za pomoć i podršku realizaciji ovog projekta, kao i upravi i uposlenicima Gazi Husrev-begove medrese, u čijem su prelijepom ambijentu internata učesnici ljetne škole bili smješteni.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share