Počinje prva ljetna škola u organizaciji Fondacije „Alija Izetbegović”

Fondacija „Alija Izetbegović” u saradnji sa UG „Djeca Srebrenice – Nove generacije“ i uz podršku BH Telecoma organizuje prvu ljetnu školu za djecu iz Srebrenice na temu historije i identiteta.

Fondacija „Alija Izetbegović“ koja je osnovana s ciljem da doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i boljitku njenih naroda i građana na principima slobode, ravnopravnosti, pluralnosti i uvažavanja različitosti; povezivanju i promoviranju intelektualnih potencijala bosanskohercegovačkog društva;  razvoju svijesti o važnosti mira, nenasilja i društvene solidarnosti, u saradnji sa UG „Djeca Srebrenice – Nove generacije“ organizuje prvu ljetnu školu za učenike 8. i 9. razreda sa područja Srebrenice, od 24. do 26. avgusta 2021. godine u Sarajevu.

Ljetna škola realizuje se u okviru projekta Fondacije  „Alija Izetbegović u očima djece i mladih”, a čiji je cilj da ličnost i život prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine približi mladima.

Djeca će kroz trodnevnu ljetnu školu izučavati historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, bosanski jezik i život Alije Izetbegovića.

„Tokom boravka u Sarajevu, djeca iz Srebrenice imat će priliku da se detaljnije upoznaju sa historijom Bosne i Hercegovine, naročito onom koja se odnosi na period ‘92–‘95, zatim historijom bosanskog jezika kao i sa intelektualnim naslijeđem Alije Izetbegovića. Kroz kratke, ali sadržajne i interaktivne radionice, pokušat ćemo unaprijediti znanje koje učenici posjeduju iz navedenih oblasti. Također, učenici će posjetiti i kulturno-historijske znamenitosti glavnog grada Bosne i Hercegovine kako bi se dodatno upoznali sa svojom prošlošću i identitetom, a za njih smo pripremili i različite zabavne aktivnosti kako bi im ova posjeta ostala u što ljepšem sjećanju“ – istakao je Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar Fondacije.

Ovo je prva u nizu ljetnih škola koje Fondacija planira da organizuje za učenike sa teritorije cijele Bosne i Hercegovine, ali i omladinu iz bosanskohercegovačke dijaspore, kada se stvore uslovi za takvu vrstu projekta.

Projekat se realizira uz podršku BH Telecoma, a u saradnji sa Udruženjem „Djeca Srebrenice – Nove generacije“.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share