U Tuzli održana promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića”  

Promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, u izdanju Fondacije “Alija Izetbegović”, održana je 10. decembra 2021. godine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Promocija je realizirana u organizaciji Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog Kantona.

Promotori knjige bili su:

  • van. prof. dr. Admir Mulaosmanović
  • Faris Nanić
  • autori Fikret Muslimović i Mustafa Spahić

a prikazana su i video obraćanja dr. sci. Latinke Perović, historičarke iz Republike Srbije, i bivšeg predsjednika Republike Hrvatske, g. Stjepana Mesića.

Moderator promocije bio je g. Ahmed Omerović. Na početku promocije, prisutnima se obratio predsjednik KO SDA TK, g. Fahrudin Skopljak. “Mogao je izabrati mnogo lakši put, izabrao je borbu kao način života. Borbu za prava Bošnjaka, borbu za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i platio veliku cijenu te svoje borbe. To breme je duboko prenio i na svoju porodicu” – rekao je o Aliji Izetbegoviću predsjednik Skopljak.

Knjiga obrađuje prvu (1946) i drugu (1983) robiju Alije Izetbegovića. Sastoji se iz četiri dijela: 1. “Sloboda i nesloboda u životu i mišljenju Alije Izetbegovića”, 2. “Pokušaji osnivanja organizacije ‘Mladi muslimani’ i progon Alije Izetbegovića (1946-1949), 3. “Sudbina Alije Izetbegovića i ostalih optuženih u ‘Sarajevskom procesu’ 1983. godine”, 4. “Pisma Lejle, Sabine i Bakira ocu Aliji Izetbegoviću u fočanskom zatvoru”.

Knjiga je napisana na osnovu autentičnih dokumenata vezanih za hapšenja i suđenja Aliji Izetbegoviću.

“Sistematično je obradila period istraga, suđenja i zatvora Alije Izetbegovića. Obrađen je odnos medija prema suđenju, posebno ovaj period od 1983-1988 godine. Opisan je boravak i način života u Foči osuđenih za verbalni delikt” – zaključio je Mustafa Spahić, jedan od autora knjige.

Kompletan snimak promocije možete pogledati na Youtube kanalu BKC Tuzla.

Fotografije: Anisa Mahmutović

“Konačno, želim da učinim i jedno izvinjenje. Moje hapšenje, pretresi stana, duga i neizvjesna istraga, ovo suđenje, klevete u štampi bez priziva i prava na odgovor, presuda i sve što slijedi za njom, nanijeli su bol i neprilike ljudima koje volim i koji mene vole. Mislim tu, prije svega, na svoju ženu i djecu. Sa ovog mjesta, ja ih molim da mi oproste.”

Iz završne riječi Alije Izetbegovića pred Sudom, 16. 08. 1983. godine

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share