Delegacija iz Bosne i Hercegovine u posjeti Predsjedniku Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je 2. februara 2022. godine delegaciju iz Bosne i Hercegovine koju su činili Amel Suljović, izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džeferovića i predstavnici Fondacije „Alija Izetbegovic“ Sabina Berberović i Muhamed Mulahmetović. Delegacija je ovom prilikom uručila predsjedniku Đukanoviću zvaničnu inicijativu za pokroviteljstvo izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”.

Predsjednik Đukanović je uz dobrodošlicu izrazio zadovoljstvo što će Crna Gora biti prva država, izvan granica BiH, u kojoj će se predstaviti bosanskohercegovačko nacionalno pisano blago, odnosno blago svih nas. „Želim da se zajedno izborimo za to zrno građanskog koje će da nas okuplja“, kazao je predsjednik Đukanović. 

On je istakao da zna kroz kakva iskušenja prolazi BiH i da se nažalost pogoršanja političkih i bezbjednosnih pitanja i danas najdrastičnije prelamaju preko BiH. 

„Velikodržavni nacionalizmi, koji su ugrozili tu državu, nijesu sahranjeni, iako su doživjeli poraz“, kazao je predsjednik Đukanović i podsjetio na vrijednosti koje je sačuvala Crna Gora – mir, multietničku demokratiju, suživot, stabilnost i evropsku budućnost. Želimo da budemo od koristi i BiH i njenim građanima“, poručio je Đukanović sagovornicima i istakao da inicijative, poput ove, treba da okupljaju i vode na putu integracija.

Izaslanik člana Predsjedništva BiH Šefika Džeferovića i predstavnici Fondacije „Alija Izetbegović“, prenijeli su predsjedniku Đukanoviću pozdrave uz zadovoljstvo što, kako su kazali, “dijelimo evropsko kulturno nasljeđe“. Sabina Berberović, član Upravnog odbora Fondacije, prenijela je zahvalnost Upravnog odbora predsjedniku Đukanoviću što je prihvatio pokroviteljstvo izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” koja će biti predstavljena u Podgorici nakon postavljanja u Sarajevu povodom obilježavanja 30 godina nezavisnosti BiH. Izaslanik Suljović je Predsjedniku uručio poziv predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Komšića i Džeferovića da bude gost na samoj ceremoniji obilježavanja Dana nezavisnosti BiH. „Želimo da nam svojim dolaskom u Sarajevo ukažete čast, kao što ste to učinili ovim pokroviteljstvom“, rekao je Suljović. 

Predsjednik je iskoristio priliku i da čestita predstojeći praznik – 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Izvor i fotografije: Press služba Kabineta Predsjednika Crne Gore

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share