Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić posjetio Fondaciju

17.6.2021.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), Ramiz Salkić, danas je posjetio Fondaciju “Alija Izetbegović” u Sarajevu.

Ispred Fondacije, gosp. Salkića dočekali su članovi Upravnog odbora Fondacije Sabina Berberović i Faris Nanić, kao i generalni sekretar Fondacije, Muhamed Mulahmetović.

Članovi Upravnog odbora izrazili su veliku čast što imaju priliku ugostiti gosp. Salkića u prostorijama Fondacije, naglasivši izuzetan značaj dugotrajnog i predanog rada gosp. Salkića na zaštiti i unapređenju prava Bošnjaka u bh. entitetu RS, te su ga upoznali sa misijom i vizijom Fondacije. Generalni sekretar Fondacije, Muhamed Mulahmetović, iznio je realizovane i planirane aktivnosti Fondacije, te istakao važnost rada sa djecom i mladima na upoznavanju vlastite historije i kulture, kao i intelektualnog i političkog naslijeđa prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića.

“Danas se u BiH nedovoljno afirmišu pozitivne vrijednosti politike koju je vodio Alija Izetbegović i kompletno političko i vojno rukovodstvo Republike BiH. Jedna od tih vrijednosti je da je uprkos agresiji na našu zemlju od strane naših istočnih komšija i zapadnih susjeda, te unutrašnjom pobunom njihovih sunarodnjaka protiv Vlade Republike BiH potpisan Dejtonski mirovni sporazum po kojem BiH nastavlja svoj pravni i teritorijalni kontinuitet kao članica UN-a na bazi prijema u UN 22. maja 1992. godine”, rekao je Salkić.

Dodao je da je važno istaći da uprkos teškim zločinima nad građanima Republike BiH i genocidom nad bosanskim muslimanima Bošnjacima, političko i vojno rukovodstvo Republike BiH nije posegnulo za osvetom i činjenjem teških organiziranih ratnih zločina.

“Dokaz tome su rezolucije Savjeta bezbjednosti i presude međunarodnih sudova u Hagu. Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vojno i političko rukovodstvo pobunjenih bosanskih Srba i Hrvata presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Političko i vojno rukovodstvo bosanskih Srba, te kolektivno vojska i dijelovi policije osuđeni su za počinjeni genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima”, istakao je Salkić.

“Savjet bezbjednosti tokom 1992. godine i kasnije u više navrata pozivao je tadašnju Jugoslaviju da prekine oružanu agresiju na Republiku BiH. Ove dokazane i presuđene činjenice najbolje oslikavaju politiku Alije Izetbegovića kao predsjednika Predsjedništva Republike BiH i vrhovnog komandanta Armije Republike BiH. Ovakva politika omogućila je svima nama da danas putujemo cijelim svijetom podignute glave i čista obraza bez straha i sramote da kažemo ko smo i šta smo”, istakao je Salkić.

S tim u vezi, Salkić je iskazao punu podršku aktivnostima Fondacije, te podržao njen budući rad sa mladima širom Bosne i Hercegovine.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share