Prva bošnjačka gimnazija potpisala sporazume o saradnji sa Fondacijom “Alija Izetbegović” i Muzejom “Alija Izetbegović”

Djelujući u pravcu izgradnje mreže prijatelja i partnera, Fondacija “Alija Izetbegović” je 16. oktobra 2020. godine potpisala Sporazum o saradnji sa Prvom bošnjačkom gimnazijom u Sarajevu. Tom prilikom, sporazum o saradnji sa Gimnazijom potpisao je i Muzej “Alija Izetbegović”.

Učenici Prve bošnjačke gimnazije, članovi Kluba historije, uz mentorstvo prof. Belme Ibišević za ovu priliku priredili su malu svečanost, zaželivši dobrodošlicu gostima i pročitavši citate iz govora Alije Izetbegovića sa Samita Organizacije islamske konferencije održanog u Teheranu, 11. decembra 1997. godine, u kojem Izetbegović potcrtava značaj obrazovanja u izgradnji i napretku islamskoga svijeta, značaj obrazovanja žena za odgoj generacija za 21. vijek, govori o zabrani terorizma u islamu i o drugim, i danas veoma aktuelnim, temama.

Islam jeste najbolji – to je istina, ali mi nismo najbolji. To su dvije različite stvari koje često zamjenjujemo. Umjesto da mrzimo Zapad, takmičimo se s njim. Zar nam Kur’an nije to upravo naredio: „Natječite se u dobru…”? Pomoću vjere i nauke i sada možemo stvoriti snagu koja nam je potrebna. Istina je da je to dug i težak put, to je tegobno penjanje uz planinu, ona uzbrdica o kojoj govori Kur’an, ali drugog puta nema,” govorio je Alija Izetbegović. Cijeli govor Alije Izetbegovića možete pročitati ovdje.

Nakon prigodnog obraćanja direktorice Prve bošnjačke gimnazije, Naide Hota-Muminović, učenicima su se obratili i direktorica Muzeja, Nađa Berberović-Dizdarević i generalni sekretar Fondacije, Muhamed Mulahmetović, prisjećajući se svojih srednjoškolskih dana i savjetujući učenike da uživaju u ovom periodu koji daje lijepe uspomene, a kratko traje, ali i da se ugledaju na mnogobrojne uspješne alumniste Gimnazije koji rade u BiH i širom svijeta i da teže da uvijek budu najbolja moguća verzija sebe u bilo kojem poslu da se nađu.

Sve strane potpisnice sporazuma iskazale su nadu da će današnji trenutak biti samo prvi korak u realizaciji budućih projekata u kojima će učestvovati mlade generacije, a koji će biti od koristi za društvo i cijelu Bosnu i Hercegovinu. 

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share