Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske posjetio Fondaciju “Alija Izetbegović”

Tokom posjete Bosni i Hercegovini, visoka delegacija Velike narodne skupštine Republike Turske, predvođena predsjednikom Skupštine, prof. dr. Numanom Kurtulmuşom, posjetila je Fondaciju “Alija Izetbegović” u četvrtak, 2. novembra 2023. godine. U Fondaciji su cijenjenu delegaciju dočekali gosp. Bakir Izetbegović i gđa Lejla Akšamija, sin i kćerka rahmetli Alije Izetbegovića.

Delegaciju su činili:

1. Prof. Dr. Numan KURTULMUŞ – predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske
2. Hulusi AKAR – predsjednik komisije za nacionalnu odbranu i zastupnik u turskom parlamentu iz grada Kayseri (AK Partija)
3. Refik ÖZEN – predsjednik Međuparlamentarne grupe prijateljstva između Turske i Bosne i Hercegeovine. Zastupnik u turskom parlamentu iz grada Burse (AK Partija)
4. Radiye Sezer KATIRCIOĞLU – zastupnik u turskom parlamentu iz grada Kodžaeli (AK Partija)
5. Recep Süleyman ÖZDİL – predsjednik Upravnog odbora Halkbanke, predsjednik Upravnog odbora Internacionalnog univerziteta Balkan
6. Mahmut Mustafa ÖZDİL – predsjednik Upravnog odbora univerziteta New York u Tirani
7. Hasan TOPALOĞLU – predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo
8. Ibrahim Cemil YILDIZ – član Upravnog odbora Internacionalnog univerziteta Balkan
9. Aydın DEMİRÖZ – direktor sekretarijata predsjednika Velike narodne skupštine Republike Turske
10. Ali Murat NAS – direktor sektora za vanjsku politiku i protokol Velike narodne skupštine Republike Turske

Imajući u vidu da se ove godine obilježava 20 godina od smrti Alije Izetbegovića, ovo je bila prilika da se porazgovara o njegovom životu i podsjeti na principe za koje se zalagao, posebno vodeći državu Bosnu i Hercegovinu tokom njenog najtežeg perioda, osiguravajući njen teritorijalni integritet i suverenitet.

Gosp. Bakir Izetbegović i gđa Lejla Akšamija govorili su o svome ocu, kao i radu Fondacije, naglasivši da se Fondacija nalazi u kući u kojoj je živio Alija Izetbegović u posljednjim godinama svoga života, te su iskoristili priliku da visokoj delegaciji iz Republike Turske pokažu spomen-sobu koja je ostala autentična i koja sadrži namještaj, knjige i opremu koju je Alija Izetbegović koristio za svoga života.

Bila je posebna čast i zadovoljstvo ugostiti prijatelje iz Republike Turske, te dodatno osnažiti veze koje povezuju naše narode.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share