Svečano otvorena izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” u Vijećnici

U organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović” i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH), u ponedjeljak, 21. marta 2022. godine, svečano je otvorena izložba “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine, izložba pisanog kulturnog naslijeđa iz Specijalnih zbirki Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine”, koja će od 22. do 31. marta 2022. biti otvorena za javnost u sarajevskoj Vijećnici.

Na jednom mjestu predstavljamo ono najvrednije što baštinimo: od neprocjenjivih rukopisnih zbirki prepisivanih stoljećima do prvih knjiga i novina štampanih u Bosni i Hercegovini, putopisa i arhivskih kolekcija bosanskohercegovačkih velikana. Po prvi put u 77 godina postojanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Specijalne zbirke otvorene su za javnost na ovaj način.

Autor projekta izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hecegovine” je Amel Suljović, savjetnik za kulturu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića. Partneri projekta su Grad Sarajevo i JP Sarajevo, a sponzor JP “BH Pošta”.

Izložba je dio zvaničnog programa obilježavanja 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine i održava se pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

U oficijelnom dijelu programa otvaranja izložbe obratili su se Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Amel Suljović, autor projekta, Faris Nanić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Alija Izetbegović”, Amra Rešidbegović, dugogodišnja rukovoditeljica Specijalnih zbirki NUB BiH, i Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.  

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj zvanica, uključujući visoke zvaničnike Bosne i Hercegovine i članove diplomatskog kora.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su: gudački kvartet u sastavu Lidija Paulin, Aida Deljkić, Arvida Kullolli-Vračo, Anamarija Marić, prvakinja Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Aida Čobardžić i solistica Adema Pljevljak-Krehić, Aida Mušanović-Arsić, pratnja na klaviru, i prvakinja Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Mediha Musliović.

Građane Bosne i Hercegovine kroz program otvaranja izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” u sarajevskoj Vijećnici vodila je Maja Miralem, u direktnom prenosu na BHT1.

Za katalog i promo materijale zadužen je bio Marko Jovančić koji je i zvanični fotograf svečanosti.

Katalog izložbe moguće je kupiti u Fondaciji “Alija Izetbegović” (info@alijaizetbegovic.org, 033/209-261) po cijeni od 20 KM.

Pozivamo Vas da posjetite Vijećnicu i obiđete izložbu “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, kao i druge sadržaje koje Vijećnica nudi.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share