Okrugli sto na temu „ZAVNOBIH I POLITIKA ODBRANE BOSNE I HERCEGOVINE U ODNOSU NA REZULTATE DEJTONSKOG SPORAZUMA“

15. decembra 2020. godine, Fondacija “Alija Izetbegović”, u sklopu završnih aktivnosti manifestacije „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2020“, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, organizovala je okrugli sto na temu „ZAVNOBIH i politika odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na rezultate Dejtonskog sporazuma“.

Povod za ovaj naučni skup i temu jeste 25. godišnjica od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončana agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Okrugli sto imao je dvije sesije: 1) Analogija vrijednosti ZAVNOBiH i politike Alije Izetbegovića i 2) Rezultati Dejtonskog sporazuma i problemi njegove implementacije i dogradnje. 

Učesnici okruglog stola bili su:

  1. doc. dr. Amir Duranović
  2. Akademik dr. sci. Mirko Pejanović
  3. Edhem Bičakčić
  4. prof. dr. Rasim Muratović
  5. Fikret Muslimović
  6. prof. dr. Ivo Komšić
  7. prof. dr. Kasim Trnka
  8. prof. dr. Selmo Cikotić
  9. dr. sci. Sifet Podžić
  10. Muhamed Šaćirbegović

Moderatori sesija bili su Tarik Dautović i Anes Džunuzović.

Krajnji rezultat ovog okruglog stola biće naučno-istraživački zbornik radova na navedene teme koji će biti dostupan početkom januara 2021. godine.

Ovom prilikom, delegacije Fondacije “Alija Izetbegović” i OO „Odbrana BiH – Igman 2020“ položile su cvijeće na spomen obilježju Kovači i na mezaru predsjednika Alije Izetbegovića.

Video snimke pojedinačnih izlaganja učesnika, kao i snimke sažetaka obje sesije možete pogledati na YouTube kanalu Fondacije

Kompletan snimak okruglog stola možete pregledati na Facebook stranici Fondacije @fondacija.alijaizetbegovic.

FINALNI PROGRAM OKRUGLOG STOLA

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share