U Tuzli održana Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću “Bosna prije svega” 

7. maja 2o24. godine u prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra u Tuzli održana je Studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću “Bosna prije svega”, u organizaciji Fonda “Bošnjaci”, Muzeja “Alija Izetbegović”, Fondacije “Alija Izetbegović” i Udruženja “Mladi muslimani” i u suogranizaciji sa Bosanskim kulturnim centrom Tuzlanskog kantona. 

Na početku konferencije kratko predavanje održao je prof. dr. sci. Amir Karić, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a ispred porodice Alije Izetbegovića skup je pozdravila gđa Lejla Akšamija.

Studenti su zatim prezentovali svoje radove na sljedeće teme, a koje su izradili pod mentorstvom prof. dr. Admira Mulaosmanovića:

  1. Amina Kahriman – Razmišljanja o Evropi
  2. Elvedin Omerović – Alija Izetbegović problem/kritika obrazovanja u islamskom svijetu
  3. Kerima Spahić – Izetbegovićevo poimanje ”trećeg puta” (blokovska podjela)
  4. Nedžma Latić – Pravda i pravo u razmišljanjima Alije Izetbegovića
  5. Amina Karić – Sloboda prema djelu ”Moj bijeg u slobodu”
  6. Lamija Veladžić – Drugi o Aliji Izetbegoviću
  7. Naida Redžić – Alija Izetbegović o drugom i drugačijem

Tokom konferencije u BKC Tuzla prikazana je i izložba “Sjećanja” koju je izradio JU Muzej “Alija Izetbegović”, a koja govori o privatnom životu predsjednika Alije Izetbegovića, sa fokusom na njegovo djetinjstvo i mladost.

Sretni smo što je konferenciji prisustvovao veliki broj mladih ljudi iz Tuzle, te se nadamo da će ih interesantne činjenice i stavovi koje su čuli tokom konferencije podstaći da čitaju djela Alije Izetbegovića i još više se upoznaju sa njegovim intelektualnim i političkim naslijeđem.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ

Share