Promocija projekta i monografije izložbe “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” održana u Novom Pazaru

U organizaciji Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, Fondacije “Alija Izetbegović” i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, te Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Grada Novog Pazara te Općina Sjenica i Tutin, 10. maja 2022. godine u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru, u prisustvu velikog broja zvanica iz političkog i kulturnog života Sandžaka te gostiju iz inostranstva, održana je promocija projekta i monografije “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”.

Promociju je otvorio autor projekta “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” Amel Suljović, savjetnik za kulturu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, koji je istakao napore i sinergiju institucija u Bosni i Hercegovini i Sandžaku koji su doveli do realizacije ovoga događaja.

“U prethodnoj godini, ispred Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, poduzeo sam značajne napore u cilju da unaprijedimo institucionalnu saradnju sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem, Gradom Novim Pazarom te Općinama Sjenica i Tutin. U fokus naših zajedničkih interesa stavili smo projekte iz kulture i kulturnog naslijeđa, nastojeći, svako iz svoje pozicije, da tu saradnju oplemenimo i stavimo u funkciju. Tako smo stigli do večerašnje promocije projekta i monografije “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine. Strpljenjem, znanjem i zalaganjem.”, rekao je Suljović, koji je i u Novom Pazaru ukazao na odgovornost koju imamo prema istaknutim pojedincima čiji je doprinos u očuvanju kulturnog naslijeđa izuzetan: “Svi smo ostali dužni Bašagiću, Ljubušaku, Mehmedu Handžiću, Hamdiji Kreševljakoviću, Kasimu Dobrači, Dervišu Korkutu, Mahmudu Traljiću. Dužni njihovoj odgovornosti i razumjevanju značaja kulturnog naslijeđa.”

“Narod koji je pobijedio barbarstvo i neznanje, ne može biti poražen. Ova Bašagićeva misao može se uzeti kao deviza projekta i monografije “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”. Kada otvorite arhive naših biblioteka, muzeja, instituta, vidjećete koliko je to tačno. U lakoći života sa drugima koju pokazujemo, iznova, tragove našega iskustva je lahko prepoznati. Otuda toliko ushićenja, pažnje i znatiželje kod evropskih putnika, putopisaca pri susretu sa djelima Abdurahmana Sirrije, Hasana Kaimije, Abdulvehaba Ilhamije, Hasana Kafije Pruščaka”, rekao je Suljović.

Ensar Berber, predsjednik Fondacije Mersad Berber istakao je da je projekat “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”, rijetko uspješan presjek naše bogate kulturne prošlosti, ističući da o značaju pisanog kulturnog naslijeđa u okvirima evropske i svjetske kulturne ponude, najbolje svjedoči prestiž koji u tom pogledu nastoje dosegnuti sve vodeće evropske i svjetske institucije kulture. Posebnu pažnju prema riječima Ensara Berbera treba posvetiti monografiji projekta.

“Sam izbor građe i način na koji je predstavljena, pokazuje erudiciju i širinu u razumjevanju kako kulture, tako i same historije Bosne i Hercegovine, ali i poznavanje tako obimne građe. I tu se vidi jedna zanatska, filigranska posvećenost, znanje i vještina”, rekao je Berber.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić, ukazala je na značaj realizacije projekta “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine” i promociju u Novom Pazaru. “Ovakvi projekti su podjednako važni, kako za nas, tako i za Bošnjake u Bosni i Hercegovini i regionu”, kazala je Curić.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac kazao je da je kulturno naslijeđe duhovni i moralni stub jednog naroda, a historijski okvir u kome živimo, nameće nam posebnu odgovornost da njegujemo i sačuvamo ono što su ostavili naši preci.

Predsjednik Općine Sjenica Munib Mujagić je u svom obraćanju istakao da su projekti poput “Nacionalnog blaga Bosne i Hercegovine” itekako važni i potrebni. Mujagić je ukazao da moramo podići razinu naše odgovornosti prema razumjevanju značaja kulturnog naslijeđa. Monografiju projekta je ocjenio izuzetnim djelom koje je daleko više od publikacije koja treba da prati projekat.

“Nacionalno blago Bosne i Hercegovine je rijedak primjer našeg ispravnog razumijevanja kulturne baštine. Autoru projekta, gospodinu Suljoviću, savjetniku predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića s pravom upućujem iskrene čestitke”, kazao je Mujagić.

Prisutnim zvanicama se obratio i predsjednik Općine Tutin, Salih Hot koji je ponovio da je značaj projekta “Nacionalno blago Bosne i Hecegovine” višestruk, te da su ovo prilike kada uviđamo koliko je važno da razumijemo svoju kulturnu prošlost.

Tokom programa ukazano je na značaj napora Fondacije “Alija Izetbegović” i Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u realizaciji projekta i monografije “Nacionalno blago Bosne i Hercegovine”.

U bogatom i zapaženom dijelu umjetničkog programa, učestvovali su prvakinje Opere i Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, Aida Čorbadžić i Mediha Musliović, solistica Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, Adema Pljevljak – Krehić te dirigent i korepetitor Fuad Šetić.

Voditelj programa bio je Seid Masnica. Medijski pokrovitelji promocije bili su Radiotelevizija Bosne i Hercegovine i Radiotelevizija Novi Pazar.

Teničku podršku projektu pružio je Kulturni centar Novi Pazar. Fotografije: Bošnjačko nacionalno vijeće.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share