Održana promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” u Čapljini

U ponedjeljak, 17. oktobra 2022. godine, u Domanovićima nadomak Čapljine, u sali Kulturno-edukativnog centra Medžlisa Islamske zajednice, održana je promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića”, autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, a u izdanju Fondacije “Alija Izetbegović”.

Organizator promocije bio je BZK “Preporod” Čapljina, a promotori su bili:

  1. prof. dr. Admir Mulaosmanović
  2. Fikret Muslimović
  3. Mustafa ef. Spahić

Promociju je moderirala Esma Džiho, koja je detaljnije govorila o Aliji Izetbegoviću, kao i samoj strukturi knjige.

Ovom prilikom Fondacija “Alija Izetbegović” izražava zahvalnost Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Čapljina, Medžlisu Islamske zajednice Čapljina i Sportskom društvu “Dubravka” na podršci uspješnoj realizaciji ovog događaja. 


Iz predgovora akademika Ferida Muhića:

 „Rezultat tog ispitavanja bio je više nego vrijedan truda: Alija Izetbegović je shvatio da je zatvor zapravo relativna, a ne apsolutna činjenica, koliko god to moglo izgledati čudno. U kakav god zatvor bio zatvoren, jedan dio čovjekovog života uvijek ostaje na slobodi. Saznanje da su ga lišili slobode zbog delikta mišljenja, a da je upravo njegovo mišljenje u cjelini ostalo na slobodi, da je sačuvalo ‘kutak slobode’ u njegovom životu čak i tu, u zatvoru, obilježilo je i bitno odredilo političku filozofiju Alije Izetbegovića, definirajući je kao filozofiju slobode! Demokratija, društvene i lične slobode bili su i ostali njegovi ideali za koje se zalagao.“

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share