Održana promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” u Banovićima

U organizaciji JU “Javna biblioteka” Banovići, 1. septembra 2022. godine u 18 sati u Radničkom domu Banovići održana je promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića”, autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića, izdavača Fondacije “Alija Izetbegović”. Promocija je održana u sklopu manifestacije “Dani Općine Banovići”.

Promotori su bili Faris Nanić, Fikret Muslimović i Mustafa Spahić, a prisutnima su se obratili i Zijad Ljevaković, član Upravnog odbora Fondacije te općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Knjiga obrađuje prvu (1946) i drugu (1983) robiju Alije Izetbegovića i napisana je na osnovu autentičnih policijskih, sudskih i medijsko-propagandnih dokumenata, kao i lične prepiske Alije Izetbegovića sa svojom djecom tokom boravka u zatvoru. Predgovor za knjigu napisao je akademik Ferid Muhić, a recenzije emeritus prof. dr. Enes Pelidija, van. prof. dr. Admir Mulaosmanović i Edhem Bičakčić. Urednik knjige i autor pogovora je Faris Nanić.

Akademik Muhić je u predgovoru za knjigu napisao: „Rezultat tog ispitavanja bio je više nego vrijedan truda: Alija Izetbegović je shvatio da je zatvor zapravo relativna, a ne apsolutna činjenica, koliko god to moglo izgledati čudno. U kakav god zatvor bio zatvoren, jedan dio čovjekovog života uvijek ostaje na slobodi. Saznanje da su ga lišili slobode zbog delikta mišljenja, a da je upravo njegovo mišljenje u cjelini ostalo na slobodi, da je sačuvalo ‘kutak slobode’ u njegovom životu čak i tu, u zatvoru, obilježilo je i bitno odredilo političku filozofiju Alije Izetbegovića, definirajući je kao filozofiju slobode! Demokratija, društvene i lične slobode bili su i ostali njegovi ideali za koje se zalagao.“ 

Knjigu je moguće naručiti putem e-maila info@alijaizetbegovic.org a njena cijena je 25 KM.

Fotografije: Općina Banovići

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share