Održana Akademija povodom 20. godišnjice smrti predsjednika Alije Izetbegovića

U organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” i Fondacije “Alija Izetbegović”, 19. oktobra 2023. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je Akademija povodom 20. godišnjice smrti predsjednika Alije Izetbegovića.

Akademija je realizirana pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Bećirovića i prisustvovale su joj brojne zvanice iz diplomatskog kora i vlasti, prijatelji organizacijskih institucija i članovi porodice Alije Izetbegovića.

Tokom Akademije, koja je prenošena uživo na TVSA, obratili su se akademik Mirko Pejanović, gosp. Šefik Džaferović i prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, a gledatelji su zatim imali priliku poslušati kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali glumci Miodrag Trifunov i Adnan Goro, te operski umjetnici mezzosopranistica Amila Ravkić i tenor Kenan Hasić, uz klavirsku pratnju prof. Emira Mejremića. Voditelj događaja bio je Adnan Rondić.

Posebnu čar ovoj večeri dale su kompozicije koje su tom prilikom izvedene, a koje je Alija Izetbegović volio slušati, poput “Puhnut će behar”, “Što te nema” i talijanske kancone “Torna a Surriento”.

“U svom metodu rada, Alija Izetbegović je ispoljavao strpljenje za postupnu izgradnju teških odluka. Istrajno je primjenjivao metod konsultacija sa akterima u procesu donošenja odluka. Imao je istančan osjećaj za oblikovanje volje većine tokom donošenja odluka Ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kad bi uvidio da za odluku nema dovoljno volje predlagao je odlaganje odlučivanja dok se ne osigura veća podrška.

Teže okolnosti za rad nisu mogle biti od onih koje je ratno stradanje ljudi donosilo, posebno u opsjednutom Sarajevu. Alija Izetbegović je imao snagu i odlučnost da izdrži teške uslove rada u Sarajevu od 1992. do 1995. godine. Podnio je sve masakre nad civilima Sarajeva, sva stradanja civila Bošnjaka u Foči, Višegradu, Žepi, Srebrenici, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Kotor Varoši, Sanskom Mostu, Mostaru, Prozoru i drugim gradovima. Nije zagovarao odmazdu na bilo kom ratištu u Bosni i Hercegovini. Vjerovao je i govorio da u Bosni i Hercegovini ima mjesta za sve i da građani Bosne i Hercegovine imaju istorijsko i ustavno pravo da žive ravnopravno na svakom pedlju zemlje Bosne i Hercegovine.” Akademik Mirko Pejanović

“U historijski specifičnom vremenu, kad se prelamaju epohe i uspostavljaju nove epohalne vrijednosti, u vrijeme informatičke revolucije koja donosi i nesagledive mogućnosti a istovremeno i teror izbora u kome se teško snalaziti, Alija Izetbegović je bio za Bosnu i Hercegovinu Bogom dani, demokratski izabrani državnik i mislilac. Njegovo djelo i njegovo djelovanje koje inspirira moglo je sintagmu da je Bosna raskršće civilizacija preokrenuti u sintagmu Bosna je susret civilizacija, kultura, vjera i religija. Njegova opsesivna teza o islamu kao srednjem putu i inače srednjem putu koji ne odbacuje, nego apsorbira krajnosti i suprotstavljanosti koje su također nepomirljive, njegova znanja i erudicija, njegova žudnja za slobodom, širina pogleda, odlučnost i strpljenje, odgovornost i hrabrost, istinska vjera i istinska skromnost, njegovo stradalništvo i nepokolebljivost….sve je to omogućilo da Alija Izetbegović uvjerljivošću i šarmom, svojom autentičnom stvaralačkom energijom pridobije naklonosti i svoga okruženja, bližeg i daljeg, i Istoka i Zapada, ponekad i divljenja, mada nerijetko i zavidnost. Oprez koji je manifestirao i nije krio, bio je oprez mislioca, lidera i državnika.” prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović

“Alija Izetbegović nije propuštao šanse u kojima se nešto dobro moglo napraviti za Bosnu i Hercegovinu. Sjećam se jeseni 2003.godine kada se vodila rasprava o reformi odbrane u Bosni i Hercegovini. Iz bolničke postelje, neposredno pred smrt, jasno je tražio da se prihvati reforma odbrane, jer je to bio uvjet za ulazak u NATO program Partnerstvo za mir, kao predvorja NATO-a.

U teškim vremenima se zorno pokaže ko je kakav i ko je ko. I u uslovima surove i brutalne agresije na Bosnu i Hercegovine Alija Izetbegović je ostao dosljedan civilizacijskim principima i svojoj životnoj filozofiji utemeljenoj na islamu i Časnom Kur’anu.” Šefik Džaferović

PROČITAJTE KOMPLETAN GOVOR AKADEMIKA MIRKA PEJANOVIĆA

PROČITAJTE KOMPLETAN GOVOR PROF. DR. FAHRUDINA RIZVANBEGOVIĆA

PROČITAJTE KOMPLETAN GOVOR GOSP. ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share