Održan naučni simpozij “40 godina od Sarajevskog procesa 1983. – historijski, pravni, politički i medijski aspekti montiranog sudskog procesa bošnjačkim intelektualcima“

U četvrtak, 16. novembra 2023. godine u kongresnoj sali Hotela Mellain u Tuzli uspješno je održan Naučni simpozij „40 GODINA OD SARAJEVSKOG PROCESA 1983. – historijski, pravni, politički i medijski aspekti montiranog sudskog procesa bošnjačkim intelektualcima“.

Simpozij su organizovali Fondacija „Alija Izetbegović“ i Pravni fakultet Univerziteta u Tuzli, pod pokroviteljstvom potpredsjednika Federacije BiH gosp. Refika Lende, a povodom obilježavanja 40. godišnjice “Sarajevskog procesa” i 20. godišnjice smrti predsjednika Alije Izetbegovića.

Simpozij je bio veoma posjećen i posjetitelji su imali priliku poslušati odlična izlaganja i saznati mnoge činjenice koje nisu bile poznate javnosti, a koje se tiču historijskog i političkog konteksta procesa, njegovih uzroka i samog iskustva osuđenih i svjedoka u Procesu koji su svoje životne priče, tok procesa i atmosferu koja je vladala u društvu u to vrijeme, podijeli sa prisutnima tokom simpozija.

U narednom periodu biće realizirano izdavanje zbornika radova sa Simpozija, kao i bibliografije o „Sarajevskom procesu“, a kompletan snimak Simpozija i pojedinačna izlaganja možete pogledati na Youtube stranici Fondacije.

Sponzori Simpozija bile su kompanije „Relax Tours“ d.o.o. Sarajevo„Tim Gradnja“ d.o.o. Tuzla i Terrasit Insulation“ d.o.o. Gračanica.

PROGRAM SIMPOZIJA SA SATNICOM

Video-snimak izlaganja prof. dr. Amira Duranovića

Video-snimak izlaganja dr. sci. Safeta Bandžovića

Video-snimak izlaganja dr. sci. Senije Milišić

Video-snimak izlaganja prof. dr. Ajdina Huseinspahića

Video-snimak izlaganja prof. dr. Selme Cikotića

Video-snimak izlaganja Farisa Nanića

Video-snimak izlaganja Mustafe ef. Spahića

Video-snimak izlaganja Edhema Bičakčića

Video-snimak izlaganja Nermine Baljević rođ. Jašarević

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share