Održan sastanak delegacije Fondacije sa predstavnicima bošnjačke nacionalne manjine u R. Hrvatskoj 

Povodom predstojećeg popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj, Fondacija “Alija Izetbegović” ugostila je 28. avgusta 2021. godine u Sarajevu predstavnike bošnjačke nacionalne manjine iz različitih dijelova Republike Hrvatske.

Ispred Fondacije sastanku su prisustvovali članovi Upravnog odbora Sabina Berberović, Faris Nanić, Muzaffer Çilek, Zijad Ljevaković i generalni sekretar Muhamed Mulahmetović, dok su iz Republike Hrvatske prisustvovali: Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća RH i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Salih Huremović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije i predsjednik Udruge veterana Bošnjaka Domovinskog rata, Orhan Zubčević, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije, Rasim Alijagić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Primorsko-goranske županije, Šaban Kadrić, Predsjednik Merhameta, Adnan Hodžić, potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Tokom ovog sastanka izražena je dobrodošlica gostima, predstavljeni su misija i ciljevi Fondacije “Alija Izetbegović” te istaknut značaj očuvanja sopstvenog identiteta i jezika u dijaspori, kao i povezanosti dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom.

Naglašena je važnost koju sa sobom nosi predstojeći popis stanovništva u Republici Hrvatskoj s obzirom da se radi o posljednjem terenskom popisu.

Predstavnici Bošnjaka u Republici Hrvatskoj zahvalili su se Fondaciji na pozivu i iznijeli podatke o brojčanom stanju Bošnjaka u Hrvatskoj. Posebno su naglasili doprinos koji su Bošnjaci dali tokom domovinskog rata u Hrvatskoj – oko 25.000 Bošnjaka je učestvovalo u odbrani Hrvatske, a 1800 ih je dalo svoje živote. Također su izložili probleme sa kojima se suočavaju Bošnjaci u R. Hrvatskoj i dali preporuke za njihovo ublažavanje.

Sastanak je prošao u izuzetno srdačnoj atmosferi i donešeni su brojni zaključci i utvrđeni pravci buduće saradnje između Fondacije “Alija Izetbegović” i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share