U Goraždu održan okrugli sto na temu “Državnost Bosne i Hercegovine u kontekstu očuvanja mira i stabilnosti” 

20. decembra 2021. godine, Fondacija „Alija Izetbegović“, Grad Goražde i Grad Sarajevo organizovali su zajednički Okrugli sto na temu „Državnost Bosne i Hercegovine u kontekstu očuvanja mira i stabilnosti“.

Okrugli sto je organizovan sa ciljem da ponudi odgovore na trenutnu ustavnu krizu u Bosni i Hercegovini prouzrokovanu aktuelnim dešavanjima na političkoj sceni i izazvanu od strane predstavnika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Okrugli sto održan je u Goraždu uz učešće eminentnih profesora, intelektualaca iz oblasti prava, historije i sigurnosti.

Izlagači tokom okruglog stola bili su:

 • Miro Lazović – sociolog i političar iz Sarajeva
 • Prof. dr. Marko Attila Hoare – britanski historičar i vanredni profesor na SSST-u
 • Dr. sci. Elijas Eli Tauber – savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH
 • Prof. dr. Kasim Trnka – profesor i ekspert ustavnog prava
 • General Fikret Muslimović – general u penziji

Moderator okruglog stola bio je Faris Nanić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Alija Izetbegović”, dok se na početku ovog događaja prisutnima obratila gradonačelnica Grada Sarajeva, doc. dr. Benjamina Karić.

Pored učesnika, Okruglom stolu prisustvovali su gradonačelnici oba grada, predstavnici Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, predsjedavajuća kantonalne skupštine, kantonalni zastupnici, gradski vijećnici i predstavnici boračkih udruženja.

Na temelju izlaganja učesnika Okruglog stola kao i provedene diskusije, doneseni su zaključci koje možete pročitati ispod.

Organizatori Okruglog stola publikovati će i zbornik radova na osnovu pisanih radova izlagača i  sa ciljem detekcije problema koji zemlju koče u njenom napretku na putu evroatlantskih integracija.

Fotografije: RTV BPK Goražde

ZAKLJUČCI SA OKRUGLOG STOLA “DRŽAVNOST BOSNE I HERCEGOVINE U KONTEKSTU OČUVANJA MIRA I STABILNOSTI”

Goražde, 20. decembar 2021.

 1. Glavni problem trenutnog stanja političkih blokada i zastoja Bosne i Hercegovine u procesima evroatlantskih integracija su odredbe Aneksa IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava Bosne i Hercegovine. Promjene Ustava koje omogućavaju stvarnu i efikasnu primjenu presuda Evropskog suda za ljudska prava su nužne i neodgodive.
 2. Problem nefunkcioniranja uzrokovan dominacijom etničkog nad građanskim principom nije problem samo Bosne i Hercegovine, već je u sukobu sa evropskim i američkim principima uređenja demokratske države.
 3. Nefunkcioniranje Bosne i Hercegovine krajnji je cilj blokada i opstrukcija, a pridonosi široj destabilizaciji Balkana.
 4. Obnova i jačanje državnosti Bosne i Hercegovine jasan su znak silama koje podržavaju njezinu i destabilizaciju Balkana.
 5. S obzirom na širinu i inkluzivnost, upućujemo inicijativu za inauguraciju novog termina – domicid – odnosno svaka aktivnost na uništenju domovine kojom se onemogućava život njezinog stanovništva. Ovaj termin ima širi kontekst i nije pravni, ali u sebi može sadržavati semantičke odrednice drugih srodnih termina u pravnoj i javnoj sferi.
 6. Pozivamo institucije Bosne i Hercegovine, akademsku zajednicu, nevladin sektor, političke stranke i građane da razvijaju ustavni patriotizam, svakim vidom legalnog građanskog i stručnog djelovanja u javnom prostoru.
 7. U svrhu sprečavanja blokada rada najviših institucija države i entiteta FBiH potrebno je izvršiti redukciju ovlaštenja Doma naroda u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na zašititu samo vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih i drugih naroda i oduzeti ulogu gornjeg doma. U tom smislu treba ustavnim promjenama definirati listu vitalnih nacionalnih interesa. Također, treba inicirati ukidanje tzv. entitetskog glasanja te obnoviti suverenitet države i isključenjem prava entiteta na paralelne, tzv. specijalne odnose sa dvjema susjednim državama.
 8. Potrebno je izgrađivati povjerenje u Bosni i Hercegovini i regiji na bazi i iskustvu primjene mjera vojnog povjerenja kao integralnog dijela vojnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma. Povjerenje među narodima i građanima je jedna od osnovnih vrijednosti Sporazuma.
 9. Sveobuhvatan dogovor o promjenama Ustava i zakonodavstva u cilju deblokada i trajnog funkcioniranja državnih institucija mora iznaći optimalno rješenje, ne zanemarujući niti apsolutizirajući građanski i etnički princip.
 10. Zaključeno je da poruka sa ovog skupa bude upućena kao poziv svim institucijama i akademskim zajednicama da na temu djelovanja na izgradnji povjerenja i saradnje među narodima Bosne i Hercegovine iniciraju okupljanje i djelovanje svih na očuvanju zajedničke nam domovine.

Share