Nagrada za izvrsnost britanskog časopisa The Muslim News nazvana po Aliji Izetbegoviću

Najveći muslimanski časopis The Muslim News koji izlazi u Velikoj Britaniji, od 2001. godine dodjeljuje godišnju ‘Nagradu Alija Izetbegović za pozitivno građansko djelovanje’ (“Alija Izetbegović Award for Good Citizenship“) osobama koje su pokazale hrabrost i odlučnost u promicanju prava drugih.

U obrazloženju nagrade stoji:

«Alija Izetbegović je jedan od najvećih državnika i muslimanskih mislilaca našeg vremena, koji simbolizira borbu i dostojanstvo Bosne i Hercegovine. Tokom svog života, Alija Izetbegović je, rječju i djelom, demonstrirao izrazitu hrabrost i izuzetnu suosjećajnost u osiguravanju prava muslimana da vode smislen i miran život.

Nagrada za pozitivno građansko djelovanje nazvana je po Aliji Izetbegoviću zbog njegovog inspirativnog duha: pozitivno građansko djelovanje podrazumijeva borbu za vlastita prava, ali i prava drugih – ta borba mora biti principijelna i istrajna.»

Osim u ovoj kategoriji, The Muslim News dodjeljuje nagrade za izvrsnost u još 14 kategorija: umjetnost, odnosi u zajednici, kreativnost u islamskoj misli, sport, promicanje muslimanskih pitanja, nauka i tehnologija, mediji, zdravstvo, dječija nagrada, omladinska nagrada, obrazovanje, poduzetništvo, razvoj zajednice i promoviranje razumijevanja između globalnih kultura i vjera.

Dobitnici priznanja dolaze iz različitih društvenih krugova i profesija, a nagrade uručuju istaknute ličnosti iz svih sfera političkog i društvenog života, poput premijera, ministara, gradonačelnika i zvaničnika važnih britanskih institucija.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share