Muzaffer Çilek

Muzaffer Çilek, čije porijeklo je iz Bosne i Hercegovine (porodice Šiljak i Sikirić) rođen je 1960. godine u Bursi. Još kao dijete počeo je sa kazandžijskim radom koji je bio zanat njegovog dede i oca.

Istraživao je mnogo i ispostavit će se da je bio predvodnik novog doba za sektor namještaja u Turskoj. Osnovao je brend Çilek (Čilek) soba za mlade, a u isto vrijeme je imao jako važnu ulogu u izvozu na strana tržišta kao i na projektima osposobljavanja radne snage.

Investirao je i u Bosnu i Hercegovinu. U cilju povećanja zaposlenja i prosperiteta u Bosni i Hercegovini, njegove kompanije djeluju u sektoru poljoprivrede, građevinskog sektora, energetike i turizma.

2010. godine Çilek osniva BIGMEV, kako bi Bosna i Hercegovina sa drugim zemljama razvila svoje odnose na ekonomskim, kulturnim i naučnim poljima.

Također, blizu 20 godina predvodi i Fondaciju porodice Çilek koja aktivno radi na podjeli osnovnih prehrambenih namirnica porodicama u potrebi.

2009. godine Muzaffer Çilek biva izabran za Počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Bursi. U periodu 2015 – 2018. godina obnašao je funkciju počasnog savjetnika članu predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakiru Izetbegoviću.

Pored toga se nalazi na čelu Odbora za ekonomske odnose sa između Turske i Bosne i Hercegovine (DEIK).

Oženjen je i otac je jednog sina. Poznaje engleski i bosanski jezik. Najdraži hobi mu je jahanje.