Tok pregovora u Dejtonu

„U svome dugom životu radio sam najrazličitije poslove: kao zatvorenik kopao zemlju, nosio malter, sjekao šumu, a kasnije, kao slobodan čovjek, rukovodio gradilištem, zastupao na sudu, pisao članke. Ipak, moj najteži posao bili su pregovori. Pregovarati znači odlučivati. A donositi odluke je najteži posao koji je nesretnom ljudskom biću namijenjen.

Moj problem je bio u tome što niti sam mogao dobiti dobar mir, niti voditi dobar rat. Pregovori su se vodili u uvjetima ucjene i sa mačem nad glavom Bosne. Narod, napadnut od brojno jačih i bolje opremljenih neprijatelja, bio je izložen teškom stradanju, a mir koji se nudio uvijek je bio suprotan ne samo mojim principima, nego i elementarnoj pravdi. Teško sam mogao prihvatiti takav mir, a još teže vratiti se kući sa porukom da se rat nastavlja. Moje dileme su bile teške. Osjećao sam se kao razapet.“ Alija Izetbegović, Sjećanja, str. 259

21.11.2020. godina navršava se 25 godina od parafiranja mirovnog sporazuma u Dejtonu, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini. Sporazum je zvanično potpisan na ceremoniji u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Delegaciju Republike Bosne i Hercegovine tokom dejtonskih pregovora činili su: Alija Izetbegović, Haris Silajdžić, Krešimir Zubak, Jadranko Prlić, Miro Lazović, Ivo Komšić i Muhamed Šaćirbegović, a kao pravni eksperti: Kasim Trnka, Kasim Begić i Džemil Sabrihafizović.

Pregovori su se odvijali od 1. do 20. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright Patterson u Daytonu (Ohio) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pregovori su bili mukotrpni, iscrpljujući, često na ivici da propadnu. Pritom, mnogi visoki zvaničnici urgirali su tvrdeći da je ovo posljednja prilika za postizanje sporazuma, a američke i britanske diplomate su vršile dodatni pritisak insistirajući da će, u slučaju nepostizanja dogovora, dići ruke i povući međunarodne trupe, te će Bosna i Hercegovina ostati prepuštena sama sebi.

Izdvojene crtice toka pregovora – prilagođeno Iz Dejtonskog dnevnika iz knjige „Sjećanja“ Alije Izetbegovića:

Istog dana zakazana je ceremonija parafiranja Sporazuma i tom prilikom Alija Izetbegović je, između ostalog, rekao: „Mojem narodu poručujem: Ovo možda nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U situaciji kakva jest, u svijetu kakav jest, bolji mir se nije mogao postići. Bog nam je svjedok da smo učinili sve što je bilo u našoj moći da nepravda za naš narod i našu zemlju bude manja.“

Pročitajte izlaganje Alije Izetbegovića na Skupštini RBiH nakon prihvatanja Dejtonskog sporazuma (29.11.1995)

Alija Izetbegović sa članovima delegacije u Dejtonu, SAD, 1995.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share