Intervju sa Ahmedom J. Versijem – urednikom britanskog časopisa The Muslim News

Najveći muslimanski časopis The Muslim News koji izlazi u Velikoj Britaniji, dodjeljuje od 2001. godišnju Nagradu za pozitivno građansko djelovanje „Alija Izetbegović“ osobama koje su pokazale hrabrost i odlučnost u promicanju prava drugih.

Urednik ovog časopisa, Ahmed J. Versi, u intervjuu za STAV govorio je o razlozima da nagradu nazovu po predsjedniku nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, o svojim susretima sa Alijom Izetbegovićem…

Kako ste došli na ideju da ovu nagradu nazovete imenom Alije Izetbegovića? Koji je bio Vaš motiv?

Rahmetli Aliju Izetbegovića poznavao sam otkako su ga zatvorile vlasti Jugoslavije. Ubrzo nakon puštanja iz zatvora u Sarajevu, telefonski sam obavio intervju sa njim iz Londona. Od tada sam pratio njegov život i nekoliko sam ga puta intervjuisao.

Predložio sam njegovo ime za nagradu jer sam vjerovao da je posvećujući svoj život borbi za svoju zemlju i narod, pokazao izvanrednu hrabrost iako je bio suočen sa raznim nedaćama. Čovjek čvrstih principa koji se nikada nije pokolebao ni kada je bio zatvoren, niti je napustio svoj narod kad su srpske snage bombardovale Sarajevo za vrijeme opsade Grada. Nije se sklonio u svoj uredski bunker, već je ostao s ostatkom svoga tima i stanovništvom i suočio se s opasnošću tokom opasnih vremena. To su obilježja dobrog, časnog i principijelnog pojedinca i građanina i vjerovao sam da je vrlo prikladno da nagrada nosi njegovo ime.

Kada ste upoznali Aliju Izetbegovića i kakvi su Vaši utisci sa tog sastanka?

Aliju Izetbegovića sreo sam nekoliko puta, 1993, 1995, 1996. i 2001. godine. Proveo sam malo više vremena s njim u aprilu 2001. godine tokom njegove posjete i predavanja na Oxfordu i razgovarali smo o ratu u Bosni i Hercegovini. Bio je ogorčen načinom na koji su zapadne zemlje napustile Bosance i Hercegovce u vrijeme kada im je pomoć bila najpotrebnija. Priznao je vrlo duboku solidarnost koju su iskazale muslimanske zemlje, a koje su pomogle finansiranjem, obukom i savjetima. Njegova kontinuirana poruka bila je da muslimani na Zapadu nikada ne smiju prestati da se bore za svoja prava, posebno muslimani u Velikoj Britaniji, koji moraju aktivno sudjelovati u politici. Bio je impresioniran načinom na koji časopis The Muslim News ističe, ne samo situaciju muslimana u Velikoj Britaniji već i u drugim dijelovima svijeta. Zahvalio se listu na izvještavanju o ratu u Bosni i Hercegovini i razotkrivanju kršenja ljudskih prava od strane Srba.

Potaknuo me njegov duboki osjećaj za pravdu, humanost, hrabrost i saosjećanje. Uvijek je bio skroman, ljubazan i odisao je unutarnjom smirenošću koja je bila utemeljena u njegovom dubokom duhovnom i religioznom uvjerenju.

O čemu se radi kada je riječ o nagradi i na koji način birate kandidate?

Nagradu za pozitivno građansko djelovanje „Alija Izetbegović“ nazvana je po njegovom inspirativnom duhu: pozitivno građansko djelovanje podrazumijeva borbu za svoja prava, ali i prava drugih – borba mora biti principijelna i postojana. Tokom svog života, riječju i djelom, Izetbegović je pokazao izvanrednu hrabrost i izuzetno saosjećanje kako bi osigurao prava muslimana da vode smislen i miran život.

Te se osobine traže u dobitniku nagrade, koji pokazuje hrabrost i odlučnost u osiguravanju prava za britanske muslimane.

Molim Vas, recite nam nešto više o dobitnicima nagrada i ko je prvi dobio nagradu?

Dobitnici nagrade su iz različitih sredina, čelnici zajednica, pravnici, akademici, aktivisti, političari i drugi. Zajednički sadržalac je njihov osjećaj za pravdu, predanost čovječanstvu, briga za ljudska prava i zaštitu zajednice.

Prva osoba koja je 2001. godine dobila Nagradu za pozitivno građansko djelovanje „Alija Izetbegović“  bio je Iqbal Sacranie, tadašnji generalni sekretar Muslimanskog vijeća Britanije. Učinio je puno u borbi za prava britanskih muslimana, poput kampanje protiv objavljivanja zloglasne knjige „Satanski stihovi“.

Također, jedan od dobitnika kojeg bih istakao u 2014. godini jeste dr. Kaneez Shaid koja je radila na poboljšanju života mladih od 14 do 19 godina koji žive u socijalno najugroženijim područjima istočnog Londona, istočnom i sjeveroistočnom Londonu. Kao sekretar udruženja „Građani Velike Britanije“ (Citizens UK), pomogla je stvoriti gradske sigurne luke kako bi zaštitila ranjivu mladež uhvaćenu u nasilju bandi.

Ko su neki od najistaknutijih gostiju koji su prisustvovali ovoj ceremoniji?

Među mnogim istaknutim gostima koji su prisustvovali svečanosti dodjele nagrada bili su Nj. E. Princ od Walesa, premijer Tony Blair, premijer David Cameron, nadbiskup Westminstera, kardinal Cormac Murphy-O’Connor i gradonačelnik Londona Sadiq Khan.

Šta Alija Izetbegović predstavlja muslimanima u Velikoj Britaniji?

Kao međunarodni državnik, musliman, Alija Izetbegović predstavlja sve ono najbolje u čovječanstvu. Humanitarac koji se kontinuirano borio za pravdu, jednakost i mir. Izetbegović je uzor svima koji se bore za obespravljene i žrtve nepravde.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share