Intervju dr. sci. Hilme Neimarlije za “Oslobođenje”

Prije koji dan osnovana je Fondacija “Alija Izetbegović” koja će, zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, svoje prve aktivnosti prilagoditi krizi i ublažavanju njenih posljedica iako su u planu za ovu godinu bili radionica i ljetna škola, tribine i okrugli stolovi, te jedna međunarodna konferencija. Predsjednik UO Fondacije prof. dr. Hilmo Neimarlija objašnjava ambicije i ciljeve Fondacije koju su osnovali bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela Alije Izetbegovića.

Vjernik i intelektualac

– Fondacija “Alija Izetbegović” je osnovana s ciljem da kao ustanova civilnog društva doprinosi zajedničkom dobru u aktivnostima uobičajenim za ovakve organizacije. To su, dakle, aktivnosti na kreiranju i realiziranju projekata kojima se podstiče razumijevanje i solidarnost među ljudima, unapređuje lični angažman, društveno poduzetništvo i građanska odgovornost pojedinca, širi duh dijaloga, saradnje i međunarodnog prijateljstva, suzbija diskriminacija, neravnopravnost i ugrožavanje dostojanstva ljudi, štite prava na tradiciju, razliku i inovaciju, doprinosi jačanju položaja Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih naroda i građana, afirmira kulturno, povijesno i prirodno blago BiH, uvažavaju odrednice identiteta Bošnjaka kao autohtonog evropskog muslimanskog naroda, kaže Neimarlija i naglašava da su ove aktivnosti programski definirane Statutom Fondacije, povezane s pogledima i ostavštinom ličnosti čije ime nosi Fondacija.

– Alija Izetbegović je bio lider političke stranke i, kao lider SDA, pobjedničke stranke na prvim višestranačkim izborima u BiH, postao je prvi demokratski izabrani predsjednik Predsjedništva BiH. Kao lider pobjedničke stranke postao je lider najmnogoljudnijeg bosanskohercegovačkog naroda, bošnjačkog, i zahvaljujući tim liderstvima stekao je legalitet i legitimitet lidera Bosne i Hercegovine. Obavljajući tu najzahtjevniju dužnost u BiH u okolnostima brutalne agresije na Bosnu i Hercegovinu i bošnjački narod, stekao je međunarodno priznanje i ugled najzaslužnije ličnosti u odbrani BiH od uništenja i bošnjačkog naroda od nestanka. Po djelovanju i učincima djelovanja u tim ulogama lidera SDA, bošnjačkog naroda i Bosne i Hercegovine, ulogama koje su jedna drugu omogućavale i istovremeno ograničavale, Aliju Izetbegovića se zna, poštuje i osporava, podsjeća dr. Neimarlija i napominje da je prije tih političkih uloga, kao i tokom njihovog obavljanja, Alija Izetbegović bio “vjernik i intelektualac za kojega su vrijednosti slobode, pravde i ljudskog dostojanstva bili neupitni sadržaji svjetonazora i životnog stava, ali i bitne odrednice politike i njezina digniteta”.

– Od tih sadržaja svoga uvjerenja on nije odustajao ni u okolnostima najtežih izazova sa kojima se suočavao tokom izloženosti BiH brutalnoj sili agresorskog oružja i nepravednog odnosa svijeta, kaže Neimarlija, ističući koliko je Izetbegović prije toga ustrajavao u nastojanju da se jugoslavenska kriza riješi mirnim putem, no to se, nažalost, nije dogodilo: “Umjesto toga, dogodili su se zločini, stradanja nevinih ljudi, razaranja, najstrašnija organizirana zla u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Ali, ni tada ni kasnije nije prihvatao radikalizam i odgovaranje istom mjerom. Odbijanje isključivosti, nasilja i radikalizma bio je njegov životni stav i način političkog djelovanja. I niko ko drži do istine ne može tvrditi drukčije, kao što niko ko je odgovoran ne može osporiti opće vrijednosti njegova djelovanja i humanistički potencijal njegove ostavštine.”

Zajedničko dobro

Ambicija Fondacije je da doprinosi zajedničkom dobru u svjetlu zalaganja Alije Izetbegovića za univerzalne vrijednosti slobode, pravde i dostojanstva čovjeka, njegove borbe za mirnu BiH s ljudskim licem njezinih ravnopravnih naroda i građana, njegova doprinosa zbližavanju Istoka i Zapada i prijateljskom odnosu prema Bosni i Hercegovini i na Zapadu i na Istoku, objašnjava predsjednik UO Fondacije “Alija Izetbegović”.

IZVOR: OSLOBOĐENJE

Share