Grupa učesnika BHPP projekta preuzela svoje ugovore pred odlazak u Istanbul

Jedna grupa učesnika BHPP projekta 30. septembra 2022. godine u prostorijama Fondacije “Alija Izetbegović” preuzela je svoj primjerak notarski obrađenog ugovora za učestvovanje u BHPP projektu – Bosnia and Herzegovina Partnership Programme.

BHPP je program obuke na radnom mjestu koji će se realizirati u Istanbulu u periodu od 12 mjeseci u najprestižnijim turskim IT kompanijama, gdje će učesnici dobiti priliku da se specijaliziraju u najtraženijim oblastima tako što će im biti dodijeljeni IT projekti u sklopu punog radnog vremena. Po uspješnom završetku programa, učesnici su obavezni da 2 godine rade u bosanskohercegovačkim IT firmama.

Ovaj program razvoja ljudskih resursa IT sektora u Bosni i Hercegovini je pokrenut kao zajednički projekat BIGMEV–a i Fondacije “Alija Izetbegović” za podršku ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine i realizira se u partnerstvu sa Istanbul Ticaret University International University of Sarajevo.

Tokom perioda selekcije nakon objave konkursa, odabrano je ukupno 18 učesnika koji će biti dio ovog projekta. Učesnici su zatim potpisali ugovor i stupili u kontakt sa partnerskim turskim firmama tokom online intervjua. Partnerske firme u kojima će učesnici imati obuku na radnom mjestu su: Trendyol, Mikro Yazılım, Softtech, Agito, Kuveyt Turk Bank i Intertech.

Tokom narednih dana, učesnici su radili na dobijanju radne dozvole i spremali se za put u Istanbul gdje su ih dočekali uposlenici BIGMEV fondacije i pomogli im da se smjeste u moderne internate i započnu svoj rad i obuku u partnerskim firmama.

Boravak učesnika u Istanbulu u okviru BHPP programa neće podrazumijevati samo rad u firmama, već i pohađanje odgovarajućih kurseva, poslovne posjete značajnim organizacijama, ali i druženja tokom vikenda i izlete u različite dijelove Republike Turske u organizaciji fondacije BIGMEV.

Fondacija “Alija Izetbegović” izražava zadovoljstvo uspješnim izborom učesnika programa i nada se da će ovo za njih biti posebno iskustvo i prilika da prošire svoje znanje, steknu praktične vještine i ostvare poznanstva i poslovne veze koje će im značajno koristiti tokom života.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share