Fondaciju posjetila Nj.E. Elvira Dilberović, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj

U utorak, 8. novembra 2022. godine, Fondaciju “Alija Izetbegović” posjetila je Nj.E. Elvira Dilberović, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj. Ambasadoricu Dilberović u Fondaciji su dočekali Zijad Ljevaković, predsjednik Upravnog odbora, Sabina Berberović, jedan od osnivača i član Odbora, Esma Zlatar, generalni sekretar, i Dino Softić, pomoćnik generalnog sekretara.

Predstavnici Fondacije Ambasadoricu su upoznali sa svrhom osnivanja Fondacije i realiziranim i planiranim projektima, sa posebnim akcentom na projekat saradnje sa dijasporom, u okviru kojeg je Fondacija već uspostavila saradnju i implementirala određene aktivnosti sa dijasporom u zemljama regiona poput Hrvatske, Srbije, R. Sjeverne Makedonije, ali i Republike Turske. Naredni koraci Fondacije su uspostavljanje veza sa dijasporom u zemljama Zapadne Evrope, SAD-a i Australije.

Nj.E. ambasadorica Dilberović je predstavnicima Fondacije rekla nešto više o stanju bosanskoheregovačke dijaspore u Kraljevini Švedskoj i naglasila značaj uvezivanja dijaspore sa domovinom. Posebnu ulogu Fondacije vidjela je u realizaciji kulturno-umjetničkih događaja koje bi Fondacija mogla organizovati ili podržati, a istakla je i značaj podučavanja i očuvanja maternjeg jezika među mlađim generacijama dijaspore.

Predstavnici Fondacije izrazili su posebnu zahvalnost ambasadorici Dilberović na posjeti i uručili joj primjerke knjiga iz dosadašnjeg izdavaštva Fondacije. Obje strane su ustvrdile da ovaj sastanak treba biti samo jedan u nizu sa ciljem uspostavljanja dugotrajne i produktivne veze domovine sa bosanskohercegovačkom dijasporom.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share