Generalni sekretar Fondacije na proslavi 11. maja – Dana bošnjačke zastave u Sandžaku

Nizom svečanosti, podizanjem zastave na jarbol i intoniranjem himne sandžačkih Bošnjaka ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru, proslavljen je 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave čime je obilježena 30. godišnjica od osnivanja predstavničkog tijela Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

Pored predstavnika Vijeća gostima su se obratili i Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar Fondacije “Alija Izetbegović“ i Bahrim Šabani, narodni poslanik u Skupštini Kosova.

Fondacija “Alija Izetbegović” još jednom koristi priliku da čestita ovaj praznik i podrži Bošnjačko nacionalno vijeće u njihovim aktivnostima.

Obraćanje generalnog sekretara Fondacije Muhameda Mulahmetovića

Poštovana predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća gospođo Curić, poštovani potpredsjednici Vijeća, uvaženi gradonačelniče gospodine Biševac, poštovani predstavnici diplomatskog kora, Vaše ekselencije ambasadori, dame i gospodo;

11. maj obilježava osnivanje Muslimanskog nacionalnog vijeća Sadžaka 1991. godine, kasnije preimenovanog u Bošnjačko nacionalno vijeće kao krovnu političku, identitetsku i organizacionu instituciju Bošnjaka Sandžaka.

Svake godine, 11. maj predstavlja i novu pobjedu Bošnjaka u nastojanju očuvanja jedinstva, identiteta, kulture i jezika na ovim prostorima.

Ove godine obilježavamo 30. godina od osnivanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i bošnjačke nacionalne zastave što dokazuje zrelost Bošnjaka da potvrde svoj narodni identitet koji nam je desetljećima unazad bio dovođen u pitanje, osporavan pa čak i negiran, gdje smo desetljećima živjeli pod drugim narodnim imenima i desetljećima smo ime vlastitog jezika morali mijenjati imenom nekog drugog jezika.

Ovaj svečani praznik dokaz je da danas nemamo više razloga za to i da sa ponosom  i svjesno možemo reći da su Bošnjaci stari, autohtoni Evropski narod koji ima svoj identiet, svoju kulturu, svoj jezik i sve one odrednice koji jedan narod čine narodom.

Identitet svakog naroda jeste u njegovoj kulturi sjećanja, u njegovoj svijesti o sebi, i zato je važno da tu svijest uvijek držimo živom, da je njegujemo i prenosimo, a ona se prvenstveno njeguje kroz ime vlastitoga naroda i ime vlastitoga jezika. Bošnjaci su starosjedioci na Balkanu, a naša matična država Bosna, stara je preko 1000 godina. Danas, Bošnjaci žive diljem svijeta, milioni u Turskoj, desetine hiljada u domovinskim zemljama Balkana, Evrope, Sjeverne Amerike i Australije – ali i dalje imamo jasno isprofilisan identitet, snažno vezan za našu vjeru, naš jezik i kulturu.

Veliko mi zadovoljstvo da danas imam priliku prisustvovati ovom važnom datumu za Bošnjake Sandžaka, koji potvrđuje kontinuitet našeg naroda na ovim prostorima, svjesnog svih iskušenja u očuvanju svog identiteta.

Obraćanje ću završiti citatom rahm. Alije Izetbegovića, našeg zajedničkog lidera i prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine koji je u svom govoru u Zetri 2002. godine svom narodu kazao:

“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime BOŠNJAK, svoju vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

Dozvolite mi još da Vam prenesem srdačne pozdrave i selame od osnivača Fondacije, uvaženog dr.sci. g. Hilme Neimarlije, predsjednika UO Fondacije i gospođe Sabine Berberović, kao i ostalih članova Upravnog odbora Fondacije.

SRETAN VAM 11. MAJ – DAN BOŠNJAČKE ZASTAVE!

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share