Fondacija “Alija Izetbegović” posjetila Goražde

31. maja 2024. godine delegacija Fondacije “Alija Izetbegović” posjetila je Goražde, u saradnji sa BZK “Preporod” Goražde. Na početku posjete u zgradi Vlade Bosansko-podrinjskog kantona i uz prisustvo zamjenika Ministra za boračka pitanja BPK, održan je sastanak sa predstavnicima boračkih udruženja tokom kojeg je razgovarano o njihovim iskustvima i teškoćama sa kojima se suočavaju, ali je i stavljen poseban naglasak na značaj očuvanja sjećanja na herojsku odbranu Grada Goražda, zaštitu arhivske građe i realizaciju projekata kojim bi se sačuvalo i njegovalo sjećanje na taj period, a posebno radi mladih generacija. 

Nakon susreta sa borcima, Fondacija je imala priliku porazgovarati sa muftijom goraždanskim Remzijom-ef. Pitićem i članovima Mreže mladih Muftijstva goraždanskog. Razgovarano je o radu i projektima Fondacije, a koordinatorica Mreže mladih Muftijstva goraždanskog, Amela Dučić-Mujagić i članovi Mreže, predstavili su brojne i interesantne projekte u kojima učestvuju i po kojima su poznati i van BP kantona. Susret je bio posebno srdačan, a članove delegacije Fondacije je dirnula posvećenost članova Mreže mladih projektima koji koriste zajednici, zatim njihov trud da upoznaju i očuvaju historijsko i kulturno naslijeđe Goražda, sjećanje na njegovu herojsku odbranu tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ali i sjećanje na predsjednika Aliju Izetbegovića. Ohrabrilo nas je što su članovi Mreže okrenuti ka obrazovanju i vrijednom radu, te im želimo mnogo uspjeha u njihovim aktivnostima.

U večernjim satima u JU “Centar za kulturu” Goražde održano je predstavljanje Fondacije tokom kojeg su govorili Zijad Ljevaković i Sabina Berberović, a zatim i promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” čiji su promotori bili prof. dr. Selmo Cikotić, Faris Nanić i Edhem Bičakčić. Moderatorica promocije bila je Emina Hadžić.

Bila je posebna čast i zadovoljstvo posjetiti Goražde, te se nadamo da ćemo u budućnosti biti u prilici realizirati i druge zajedničke projekte.

Posebnu zahvalnost za pomoć u organizaciji posjete iskazujemo predsjedniku BZK “Preporod” Goražde, gosp. Admiru Kurtoviću, gđi Emini Hadžić, muftiji Remziji ef. Pitiću i koordinatorici Mreže mladih Muftijstva goraždanskog, gđi Ameli Dučić-Mujagić.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share