Fondacija “Alija Izetbegović” posjetila Brčko distrikt 

Za nas je bio poseban osjećaj otići u posjetu Brčko distriktu 26. i 27. aprila 2024. godine. U suorganizaciji sa Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” Brčko, Fondacija “Alija Izetbegović” je prvi dan, 26. aprila, posjetila Medžlis Islamske zajednice Brčko i glavnog imama Mustafu ef. Gobeljića, obišla Gradsko mezarje na kojem su ukopani i brojni ubijeni Bošnjaci tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, zatim se upoznala sa predivnom pričom Fondacije porodice Bećirević koja stipendira mlade i uspješne Brčake, i posjetila legat porodice Ekmečić sa umjetničkom zbirkom jedinstvene vrijednosti. Nakon posjeta, Fondacija je položila cvijeće na spomenik borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u centru Brčkog i poslušala teške priče članova Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH Brčko distrikta.

Nakon brojnih susreta i posjeta, u večernjim satima u prostorijama Doma Islahijeta BZK “Preporod” Brčko održana je promocija knjige “Robije Alije Izetbegovića” i kratko predstavljanje rada Fondacije. Promotori su bili Faris Nanić i Mustafa ef. Spahić, a o Fondaciji su govorili Zijad Ljevaković, predsjednik Upravnog odbora, i Sabina Berberović, zamjenik predsjednika. 

Posjeta Brčko distriktu nastavila se i narednog dana.

Drugi dan posjete Brčko distriktu bio je rezervisan za posjetu herojskom mjestu Gornji Rahić nadomak Brčkog gdje su nas dočekali imami Senahid ef. Hamidović i Salih ef. Hrnjić (imam u penziji), dr Enes Kujundžić, dr Sabrija Dedić, predsjednik džemata Hamid Hasikić, Salih Mehmedović, komadant 2. bataljona, Ferid Omerhodžić, predsjednik Organizacije poginulih boraca i šehida, kao i Ćazim Suljević, ispred BZK “Preporod” Brčko.

Delegacija Fondacije “Alija Izetbegović” sa prijateljima obišla je šehidsko mezarje, prelijepu džamiju i džemat, te prisustvovala naučnom skupu “Znanjem do razvoja bosanske čaršije” na kojem su učestvovali:

1. dr. Enes Kujundžić sa temom: Žene stvaraoci
2. Mr. Ćazim Suljević – Razvoj lokalne uprave i lokalne samouprave u Kotaru/srezu Brčko s posebnim osvrtom na općinu Rahić (1878-1958)
3. Mr. Dževida Šakrak – Stari zanati: Jorgandžijski zanat u Brezovom polju
4. Uzeir Bukvić – Snaga i ljepota bosanske žene u svijetu
5. Omer Mičijević– Kako nagovoriti ljude da čitaju? – zbirka ratnih pjesama „Svjedoci“

Oduševljeni smo i ohrabreni vrijednim radom stanovnika Gornjeg Rahića na očuvanju identiteta i unapređenju kulturnih, naučnih i vjerskih sadržaja u njihovom mjestu i zahvaljujemo im se na srdačnom dočeku i vrlo ugodnom druženju.

Posebne zahvale dugujemo Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Brčko, počasnom predsjedniku gosp. Ćazimu Suljeviću, predsjednici Adisi Osmić-Smajić, ali i svim mladim volonterima i članovima fondacija i organizacija koje smo posjetili i koji su odvojili od svoga vremena i bili nam istinski domaćini.

Nadamo se da je ova posjeta Fondacije označila početak vrijednih zajedničkih projekata u budućnosti.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share