Dodijeljene nagrade autorima najboljih maturskih radova na teme o Aliji Izetbegoviću 

28.9.2023.

U prostorijama Fondacije “Alija Izetbegović” 28. septembra 2023. godine organizovan je prijem za autore nagrađenih maturskih radova i njihove mentore.

Na osnovu ranije raspisanog natječaja, najbolje radove u školskoj 2022/2023. godini napisali su:

  1. Prvo mjesto (700 KM) – Amina Šadinlija, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo
  2. Drugo mjesto (500 KM) – Nejra Cero, Prva gimnazija Sarajevo
  3. Treće mjesto (300 KM) – Mirnes Omerović, Prva bošnjačka gimnazija Sarajevo

U Fondaciji su autore i mentore ispred Upravnog odbora dočekali predsjednik Zijad Ljevaković, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i Sabina Berberović, te članovi Sekretarijata.

Sa bivšim maturantima, sada već budućim studentima, razgovarano je o misiji Fondacije i razlozima njenog osnivanja, te je istaknuto da je važno govoriti o životu i djelovanju predsjednika Alije Izetbegovića, ali bez građenja kulta ličnosti. Prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović istakao je da ako bi morao jednom riječju opisati Aliju Izetbegovića, da bi to bila riječ “sloboda”, jer je sloboda bila nešto za šta se on zalagao, i u životu i u promišljanju, a bila mu je i samom često uskraćena. Osim toga, prof. Rizvanbegović ukazao je na upornost i istrajnost kao osobine koje je imao Izetbegović, te je preporučio mladim autorima da i oni sami pokažu tu vrstu snage u svojim životima.

Svi prisutni uputili su čestitke autorima na osvojenim nagradama, a mentorima su se zahvalili što njeguju sjećanje na predsjednika Aliju Izetbegovića i što su vodili autore kroz proces izrade maturskog rada. I autorima i mentorima poklonjene su biografije Alije Izetbegovića, kao i knjige koje je izdala Fondacija “Alija Izetbegović” u svom dosadašnjem radu. Gosti su također imali priliku da obiđu i spomen-sobu Alije Izetbegovića i upoznaju se sa načinom na koji je živio u posljednjim godinama svoga života i knjigama koje je čitao.

Bilo je posebno zadovoljstvo upoznati mlade autore nagrađenih maturskih radova i njihove mentore, sa njima porazgovarati o temama važnim za mlade i naše društvo u cjelini, te Fondacija izražava nadu u uspješan nastavak ovog projekta i u godinama koje slijede.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share