Fondacija “Alija Izetbegović” posjetila Mostar i predstavila knjigu “Robije Alije Izetbegovića”

Od 25. do 26. februara 2022. godine, delegacija Fondacije “Alija Izetbegović” boravila je u Mostaru, gdje je promovirala knjigu “Robije Alije Izetbegovića” i realizirala nekoliko posjeta značajnim institucijama i organizacijama. Delegaciju Fondacije činili su predsjednik Upravnog odbora, Faris Nanić, Mustafa ef. Spahić, Edhem Bičakčić i generalni sekretar, Muhamed Mulahmetović.

U petak, 25. februara, u prelijepom ambijentu “Kalima Resort” u Podveležju i uz veliki broj posjetitelja, promotori Faris Nanić, Mustafa Spahić i Edhem Bičakčić govorili su o nedavno izdatoj knjizi “Robije Alije Izetbegovića”, autora Fikreta Muslimovića i Mustafe Spahića.

Istoga dana, delegacija je bila na prijemu kod muftije mostarskog, Salema ef. Dedovića, kojem je prisustvovao i glavni imam Dino ef. Maksumić. Tom prilikom, g. Nanić predstavio je Fondaciju, njenu misiju i viziju, kao i određene projekte koje Fondacija trenutno realizira u saradnji sa partnerskim organizacijama. Poseban akcenat stavio je na izdavaštvo u okviru Fondacije, ali i saradnju sa dijasporom s obzirom da Islamska zajednica Bosne i Hercegovine u tom kontekstu igra veoma bitnu ulogu. Muftija ef. Dedović se zahvalio za posjetu i istakao veliko zadovoljstvo što postoji Fondacija koja baštini intelektualno naslijeđe Alije Izetbegovića, te pružio podršku u daljnjem radu Fondacije.

Narednog dana, članovi delegacije posjetili su Centar za mir i multietničku saradnju Mostar, gdje su ih dočekali g. Alija Behram i g. Zlatko Serdarević. Tom prilikom predstavljen je rad Centra, posebno u segmentu prikupljanja arhive i njene digitalizacije. Dogovorena je buduća saradnja posebno u vezi arhive koja se odnosi na Aliju Izetbegovića. Članovima delegacije Fondacije su također predstavljene prostorije gdje Centar vrši pripremu i izradu materijala za kanal “Historija TV“ u okviru Moja TV BH Telecom-a, a čiji je cilj da čuva i prezentuje historiju Bosne i Hercegovine, koristeći brojne video materijale.

Nakon posjete Centru za mir, delegacija Fondacije posjetila je prostorije BZK “Preporod” – Gradsko društvo Mostar, gdje se upoznala sa radom ovog ogranka bošnjačke zajednice kulture. U BZK “Preporod” Mostar, goste su dočekali predsjednik dr. sci. Haris Omerika, prof. dr. Irma Marić, prof. dr. Faruk Taslidža. Zaključeno je da postoji nužna potreba za bližom saradnjom svih bošnjačkih institucija, te da postoje velike mogućnosti saradnje Fondacije i BZK “Preporod” Mostar, i da će se u narednom periodu težiti realizaciji zajedničkih projekata

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share