Delegacija Fondacije “Alija Izetbegović” u posjeti Bošnjacima u Republici Sjevernoj Makedoniji

Povodom aktuelnog popisa stanovništva 2021. u Republici Sjevernoj Makedoniji, delegacija Fondacije “Alija Izetbegović” boravila je od 9. do 12. septembra 2021. godine u posjeti Bošnjacima R. Sjeverne Makedonije.

Delegaciju Fondacije činili su Sabina Berberović i Faris Nanić, članovi Upravnog odbora Fondacije, i Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar Fondacije.

U petak, 10. septembra, delegacija Fondacije “Alija Izetbegović” sastala se sa sekretarom vlade R. Sjeverne Makedonije g. Muhamedom Zekirijem i zastupnikom u Makedonskom parlamentu, g. Zećirom Ramčilovićem.

Teme sastanaka su bile položaj Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji, njihova Ustavom zagarantovana prava kao i pravo na obrazovanje na bosanskom jeziku.

Narednog dana, delegacija je posjetila osnovnu školu “Diturija” u kojoj se nastava odvija na bosanskom jeziku, posjetila turbe posljednje bosanske princeze i održala konstruktivne sastanke sa predstavnicima bošnjačkih nevladinih organizacija.

Tog dana organizovana je i panel diskusija u sklopu aktivnosti POPIS 2021: Bitno je biti Bošnjak/Bošnjakinja, a u kojoj su učestvovali članovi delegacije Fondacije i prof. dr. Sead Šemsović, profesor na Odsjeku za književnosti naroda BiH Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Posjeta delegacije Fondacije “Alija Izetbegović” protekla je u izuzetno srdačnoj i produktivnoj atmosferi. Razmijenjene su mnoge korisne informacije i utvrđeno je da su Bošnjaci u Republici Sjevernoj Makedoniji dobro organizovani i da predano rade na očuvanju identiteta, te da su prepoznati u Ustavu Republike i da imaju zagarantovana prava. Na kraju posjete, usaglašeni su višestruki zaključci čijoj će se realizaciji težiti u narednom periodu, a koji imaju za cilj unapređenje ostvarivanja zagarantovanih prava u R. Sjevernoj Makedoniji i bolju povezanost sa Bosnom i Hercegovinom.

Prije početka popisa, Fondacija “Alija Izetbegović” je snimila video poruke istaknutih Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine Bošnjacima i Bošnjakinjama u R. Sjevernoj Makedoniji. Poruke su poslali: Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, dr. sci. Ramiza Smajić, Institut za historiju UNSA, Anes Džunuzović, novinar i publicista, Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK “Preporod” i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Objedinjene poruke možete pogledati ispod, a pojedinačna videa na Youtube kanalu Fondacije.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share