Sretan Vam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

Svoju nezavisnost od tadašnje SFR Jugoslavije, Bosna i Hercegovina ostvarila je nakon republičkog referenduma građana koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, u skladu sa preporukom Arbitražne komisije Evropske zajednice, poznate kao Badinterova komisija.

Na referendum je izašlo oko 64 % građana upisanih u državni birački spisak, od kojih je 99 % glasalo za nezavisnost.

Referendumsko pitanje je glasilo: „Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“ 

Najveći odziv građana na referendum bio je u multietničkim bosanskohercegovačkim gradovima, u kojima su na referendum izašli pripadnici Hrvata, Bošnjaka, Srba i ostalih koji žive u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su Republička komisija za provođenje referenduma, kao i Posmatračka misija Evropskog parlamenta potvrdili rezultate referenduma građana, uslijedilo je međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine – 6. aprila 1992. godine zemlje Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu, a zatim su to učinile Sjedinjene Američke Države i druge zemlje svijeta.

Činom prijema Bosne i Hercegovine u članstvo Organizacije Ujedinjenih nacija 22. maja 1992. godine, Bosna i Hercegovina dobila je svoj međunarodno-pravni subjektivitet i postala subjekt međunarodnog prava.

U govoru povodom Dana nezavisnosti BiH 1995. godine, Alija Izetbegović je rekao: “Konceptu jednonacionalnih, jednovjerskih i jednostranačkih paradržava – kažem to u množini – mi suprotstavljamo naš koncept slobodne i demokratske Bosne. Mržnji i netrpeljivosti mi suprotstavljamo demokratiju i toleranciju. Kada to geslo ispišemo na svim našim zastavama, onda treba da tome postojano težimo, korigirajući svakodnevno svoj put i neumorno ispravljajući svakodnevne nepravde. Ne činimo to zbog njih, njima ništa ne dugujemo. Činimo to zbog sebe.”

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ” VAM ČESTITA 1. MART, DAN NEZAVISNOSTI

BOSNE I HERCEGOVINE!

Share