Podijeljene bojanke sa bosanskom tematikom bošnjačkoj djeci u R. Sjevernoj Makedoniji

Tokom posjete delegacije Fondacije “Alija Izetbegović” Bošnjacima i Bošnjakinjama Republike Sjeverne Makedonije u septembru 2021. godine, prepoznata je potreba bošnjačke djece za knjigama i bojankama sa bosanskom tematikom ili napisanim na bosanskom jeziku. S tim u vezi, Fondacija “Alija Izetbegović” učinila je mali korak i poslala 150 bojanki “Hus i Zmajki” Udruženja “Sitan vez” iz Sarajeva najmlađim Bošnjacima u R. Sjevernoj Makedoniji.

Bojankama su se obradovali polaznici Vrtića “Fidani”, grupa na bosanskom jeziku, i njihove učiteljice Enisa Bektović i Jasmina Murić.   

Na poleđini bojanke “Hus i Zmajki” izdavači su napisali sljedeće: 

“Crtaj i spoznaj sve što treba znati o našoj čarobnoj Bosnici, divnoj, miloj, lijepoj, gizdavoj. Ova bojanka je svjedok tvoje prošlosti i prošlosti tvoga bića. O ti, maleni, ne zaboravi na korijene svoje, koji te hraniše i njegovaše, pa te nadahnuše da još rasteš. Ova bojanka je podsjetnik nama koji po plemenitoj zemlji bosanskoj hodimo, a stopama je ne dodirujemo. Ne daj zaboravu da ukrade misao o prošlosti našoj, već ponesi spomen na zemlju ovu i na usnama i u srcu svome.”

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share