General Fikret Muslimović održao predavanje “Alija Izetbegović – Vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine”

U srijedu, 5. avgusta 2020. godine, general-major u penziji, Fikret Muslimović, održao je predavanje u sklopu manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2020” na temu “Alija Izetbegović – Vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine”.

Predavanje je održano u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović”, te je realizirano u skladu sa epidemiološkim preporukama nadležnih ustanova.  Predavanju su, između ostalih, prisustvovali učenici i studenti – stipendisti Fonda “Bošnjaci”, a putem Facebook stranice Fondacije vršen je prenos uživo (https://www.facebook.com/fondacija.alijaizetbegovic/).

Na samom početku uvodnu riječ dao je v.d. generalni sekretar Fondacije “Alija Izetbegović”, Muhamed Mulahmetović, koji se zahvalio prisutnima na izdvojenom vremenu i upoznao ih o radu Fondacije, naglasivši da će “Fondacija podržavati autentično tumačenje života i djela Alije Izetbegovića, djelujući kao vjerodostojan i cjelovit baštinik njegovog nasljeđa – njegove vizije multikulturalnosti i suživota, vjere u slobodu i ljudska prava, i privrženosti idealima socijalne pravde, jednakosti i napretka.” Istakao je da se ove godine navršava 95 godina od rođenja Alije Izetbegovića, kao i 20 godina od prve održane manifestacije “Odbrana BiH – Igman”, te da je želja bila da se ove dvije teme objedine i da se elaborira uloga Izetbegovića u odbrani Republike BiH. 

General Muslimović na početku svog predavanja istakao je da se “Izetbegović od svoje rane mladosti interesirao o čovjekovom individualnom i društvenom životu, da je u tome, zadnjih decenija 20. stoljeća dostigao izvanredno visok akademski, mislilački nivo, da je bio izvrstan poznavatelj književnosti i umjetnosti, da je pratio i poznavao političko stanje i tendencije u globalnim, balkanskim – regionalnim i lokalnim okvirima, da je poznavao teoriju i praksu političkih uređenja država i mjesta oružanih snaga u okviru tih uređenja, da je jednako poštovao sve religije u kojima je glavna vrijednost žrtvovanje, bez idolatrije, da je bio istinski kosmopolita, da je u planetarnim okvirima jednako želio dobro svim ljudima i narodima, odnosno da je u bosanskim lokalnim i balkanskim regionalnim okvirima jednako dobro želio Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, Jevrejima, Slovencima, Makedoncima, Albancima i drugima, a da je na takvim osnovama njegov san bila Bosna i Hercegovina istinski ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive.”

Njemu su, po istim tim pitanjima, vrhovni komandanti agresorskih zemalja bili direktna, neprijateljska suprotnost. Dok je opseg Izetbegovićeve misli bio univerzalno ljudski, planetarni, kosmopolitski, oni su bili ostrašćeni nacionalisti, s mržnjom prema drugim narodima, susjedima, nečovječno pohlepni za tuđim teritorijama, dakle nepravedni i željni da njih historija upamti kao uspješne osvajače na štetu teritorijalnog integriteta i državnog identiteta Bosne i Hercegovine.”

Ishod rata 1992 – 1995. je bio: očuvana je država i spriječeno genocidno uništenje cjeline bošnjačkog naroda, što znači da je postignut cilj snaga odbrane na čelu sa Izetbegovićem. Agresorske strane nisu ostvarile željeni cilj uništenja države Bosne i Hercegovine i bošnjačkog naroda. “

Na kraju predavanja general Muslimović naglasio je sljedeće: “Pošto su ovdje studenti, nećete me pogrešno shvatiti – ovo što sam vam rekao ovdje, volio bih da naši ljudi, intelektualci nauče. Jedna je stvar što vi ove stvari dok govorimo ovdje prepoznajete, ali po mom mišljenju, vi ove stvari trebate naučiti, ove i druge stvari u vezi sa ovim poznavati i tumačiti, jer ovoj zemlji trebaju ljudi koji razumiju osjetljivost, finese i specifičnosti djelovanja vojne organizacije u okviru političkog uređenja države, a posebno u ratnim uslovima.” 

Kompletno predavanje možete pročitati ovdje.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share