30 godina višestranačja u Bosni i Hercegovini

Fondacija „Alija Izetbegović“ podsjeća javnost da se 18. novembra 2020. godine navršava 30 godina od prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini. Na tim izborima, od 240 poslaničkih mjesta u Skupštini RBiH, Stranka demokratske akcije (SDA) je dobila 86 mandata, SDS 72 mandata, HDZ 44 mandata, SK BIH 19 mandata…

Prema rezultatima tih izbora, na konstituirajućoj sjednici, za predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine imenovan je Alija Izetbegović.

Prvi višestranački demokratski izbori u Bosni i Hercegovini su bili izraz historijske prekretnice, od višedecenijskog, komunističkog jednopartijskog sistema, na sistem višestranačke parlamentarne demokratije, što se dogodilo u okolnostima epohalnih promjena u evropskim i globalnim razmjerama. Po rezultatima tih izbora, Alija Izetbegović je postao državnik, što je bilo od presudnog značaja za historijski značajna događanja u predratnom, ratnom i poratnom periodu.   

Doprinos Alije Izetbegovića procesima demokratizacije bio je od ogromnog značaja. Nominalno je bio na čelu Stranke demokratske akcije, ali njegove vizije odnosa u društvima i državama odražavale su vrijednosti univerzalnog dobra. Pokazao je da su njegovi politički ideali bili Bosna i Hercegovina, nezavisna, suverena, cjelovita i nadasve demokratska, jednako komotna za sve građane i narode. Zato su njegove vizije nadilazile bilo kakav uskostranački karakter. On je bio istinski vođa političkog pokreta što se pokazalo u uslovima odbrane RBiH od oružane agresije, jer je on na patriotskoj osnovi okupio sve patriote da brane svoju domovinu, bez obzira kojoj su ideološkoj i političkoj opciji pripadali.   

Fondacija „Alija Izetbegović“ podsjeća javnost da se Alija Izetbegović kao vođa političkog pokreta za odbranu Bosne i Hercegovine istinski zalagao da se očuva bivša Jugoslavija, ističući da je manje bitno da li će biti federacija ili konfederacija, samo ako je demokratska i ako su u njoj ravnopravne republike koje su činile tadašnju Jugoslaviju i ako će u toj zemlji muslimanski bošnjački narod biti slobodan i ravnopravan, kao i drugi. Općepoznato je da je Alija Izetbegović u komunističkom sistemu bio sudski proganjan i da je robijao, bez ikakvog pravnog osnova. Njegova sudbina je paradigma brojnih stranputica bivšeg sistema u Jugoslaviji, posebno u pogledu ljudskih prava i sloboda. U tom smislu, on i njegova porodica, smatraju se žrtvom. Pri tome je važno da su se njegove ljudske, političke i patriotske vrijednosti pokazale ispravnim, jer je u politički pokret za odbranu domovine okupio ljude sa stručnim iskustvima i patriotskim opredjeljenjima, različitih političkih opcija i vjerskih identiteta.

Takve osobine Izetbegović je pokazivao svojim ponašanjem i političkim stavovima koji su u svemu bili prije svega ljudski. Takva ponašanja su bila toliko snažna da su ubrzano razbijala predrasude o njemu koje je oblikovala komunistička propaganda. Ubrzano, on je stekao veliko povjerenje u narodu, prije svega po osnovu svojih moralnih osobina, što može biti putokaz za aktuelnu i buduće generacije političara, da ničim kao moralnim osobinama ne mogu dobiti povjerenje.

Takve lične karakteristike predsjednika Izetbegovića ubrzo je spoznala međunarodna javnost, posebno zvaničnici brojnih država i međunarodnih organizacija koje su bile involvirane u rješavanje krize u Bosni i Hercegovini, prije, tokom i poslije rata, što je obilježeno brojnim priznanjima. Treba imati u vidu da je Izetbegović takvim moralnim osobinama, uz demokratske i slobodarske političke stavove, pribavio saveznike za odbranu Bosne i Hercegovine, prestanak rata i uspostavu mira. Njegove zasluge u tom pogledu od izuzetnog su značaja, što je osigurano upravo po rezultatima prvih demokratskih izbora.  

Fondacija „Alija Izetbegović“ će se zalagati da se u našim lokalnim i širim međunarodnim okvirima afirmira Izetbegovićevo djelo, da afirmira i približi javnosti sadržaje i glavna obilježja njegovog misaonog, intelektualnog opusa koji ga svrstava u istinsku intelektualnu elitu i među najznačajnije ličnosti u 20. vijeku.

Alija Izetbegović je velikan savremenog doba.

Alija Izetbegović sa suprugom na putu prema glasačkom mjestu tokom prvih višestranačkih izbora u BiH 1990.

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share