Uspostavljena saradnja Fondacije „ALIJA IZETBEGOVIĆ“ i BZK „Preporod“

U četvrtak, 28. maja 2020. godine, u prostorijama Fondacije „ALIJA IZETBEGOVIĆ“ održan je sastanak između predstavnika Fondacije „ALIJA IZETBEGOVIĆ“ i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, a na čelu sa v.d. generalnim sekretarom Fondacije, Muhamedom Mulahmetovićem i predsjednikom BZK „Preporod“, prof. dr. Sanjinom Kodrićem.

Sastanak je održan sa ciljem razmatranja vidova moguće saradnje ove dvije organizacije u budućnosti. V. d. generalni sekretar Fondacije, Muhamed Mulahmetović, naglasio je da je potrebno raditi na približavanju srodnih organizacija i udruživanju resursa u svrhu zajedničkog učestvovanja u projektima od značaja za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu.

Prof. dr. Sanjin Kodrić istakao je da je BZK „Preporod“ najstarija postojeća kulturna ustanova Bošnjaka, ali da je potrebno modernizirati rad i uvesti sistem koji odgovara 21. stoljeću. Također je naveo da je želja BZK „Preporod“ da bude mjesto konstruktivnog rada i okupljanja srodnih organizacija, te da ga vodi ideja sinergije. Osim toga naglasio je da je potrebno iznaći pravi način za djelovanje kada je u pitanju upoznavanje mladih sa kulturnim naslijeđem Bošnjaka.

Ovom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji između Fondacije „ALIJA IZETBEGOVIĆ“ i BZK „Preporod“, a obje strane su izrazile nadu da Sporazum neće ostati mrtvo slovo na papiru, već da će se saradnja uskoro realizirati kroz uspješne zajedničke projekte sa ciljem izgradnje i očuvanja identiteta i samosvijesti kod Bošnjaka.

 

UKRATKO O BZK „PREPOROD“

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ temeljna je i najstarija danas postojeća kulturna ustanova Bošnjaka, s tradicijom dugom više od jednog stoljeća, i suštinski ima karakter bošnjačke kulturne matice.

Historija „Preporoda“ počinje 20. februara 1903. godine osnivanjem kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „Gajret”, društva za potpomaganje muslimanskih učenika i studenata, čiji je jedan od osnivača i prvi predsjednik bio dr. Safvet-beg Bašagić. 19. oktobra 1924. godine u prostorijama Jugoslavenskog muslimanskog kluba u Sarajevu, bivšoj kiraethani (čitaonici) na Bentbaši, na istom mjestu gdje je 1903. formiran „Gajret”, održana je osnivačka skupština „Narodne uzdanice”, drugog ključno važnog muslimanskog kulturno-prosvjetnog društva koje čini preteču i zvaničnog pravnog prethodnika današnjeg „Preporoda“, s Asim-begom Dugalićem kao prvim predsjednikom. Uprkos ranijim pokušajima ujedinjenja, „Gajret“ i „Narodna uzdanica“ djelovali su uporedo sve do 1945. godine, kad je 13. septembra održana osnivačka skupština novog, jedinstvenog Kulturnog društva Muslimana „Preporod”, s dr. Zaimom Šaracem kao prvim predsjednikom, a koje će pod ovim imenom djelovati do 1949. godine, kad nove vlasti ukidaju „Preporod“, zajedno s drugim nacionalnim kulturnim društvima u Bosni i Hercegovini.  

Rad Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ kao zvaničnog pravnog sljednika društava „Gajret“ i „Narodna uzdanica“, odnosno poratnog jedinstvenog društva „Preporod“, nastavljen je 5. oktobra 1990. godine na obnoviteljskoj skupštini održanoj u sarajevskoj Vijećnici. Prvi predsjednik obnovljenog „Preporoda“ bio je prof. dr. Muhsin Rizvić (1990–1993), nakon kojeg predsjednici „Preporoda“ bili su prof. dr. Enes Duraković (1993–1994), prof. dr. Munib Maglajlić (1994–2001), prof. dr. Šaćir Filandra (2001–2010) i prof. dr. Senadin Lavić (2010–2019). Aktuelni predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ je prof. dr. Sanjin Kodrić.

Glavno sjedište Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ je u Sarajevu, a širom Bosne i Hercegovine postoji više od 60 „Preporodovih“ podružnica – općinskih, gradskih i regionalnih društava, uz ekvivalentna društva pod imenom „Preporoda“ u više zemalja bivše Jugoslavije, u Evropi i svijetu, odnosno u brojnim sredinama u kojima žive Bošnjaci i bošnjačka dijaspora.

Izvor: https://www.preporod.ba

FONDACIJA “ALIJA IZETBEGOVIĆ”

Share